När European Leagues höll sitt senaste Club Advisory Platform (CAP) i Madrid i slutet av maj så stod de europeiska klubblagstävlingarna högst på agendan.

Över 300 elitklubbar och 34 ligor från hela Europa deltog på mötet, de allra flesta digitalt. I fokus låg de europeiska klubblagstävlingarnas utformning från 2024 och framåt, och så klart Super Leagues uppgång och fall. Fotbollens ekosystem är rubbat och på mötet ville man diskutera europeisk fotbolls framtid.

European Leagues tycker att sportsliga meriter alltid bör ligga till grund för kvalificering till Europaspel. Idrottens styrka ligger i oförutsägbarhet, att den lilla klubben kan besegra den stora klubben, och att några få i toppen springer iväg är inte önskvärt.

Inhemska ligor är grunden till all fotboll i Europa och all kvalificering bör ske via dessa. De inhemska ligorna och deras matchkalendrar bör skyddas. Det är där Europas absolut majoritet av klubbar spelar och utvecklas.

European Leagues önskar också en mer rättvis och demokratisk fördelning av intäkter mellan klubbarna, speciellt till de klubbar som inte deltar i europaspelet, de så kallade solidaritetsersättningarna.

Till sist enades mötet om att den professionella fotbollen i Europa måste ha en bättre governance-modell för att möte de sociala, idrottsliga och ekonomiska utmaningarna i dagens ekosystem för fotbollen.

Läs mer på European Leagues hemsida