Äntligen drar Allsvenskan och Superettan igång. Säsongen 2020 är på många sätt unik och ovanlig och vi uppmanar alla som följer elitfotbollen att hjälpa oss genom att respektera Folkhälsomyndighetens riktlinjer och rekommendationer. Låt oss tillsammans visa hur Elitfotbollen kan leva upp till det förtroende som vi fått.

Det är helt avgörande för våra klubbar att säsongen kan genomföras. Svensk Elitfotboll har därför tagit fram två protokoll, ett för träning och ett för match, som klubbarna i Allsvenskan och Superettan med dess personal kommer att följa. Vi ber alla supportrar och intresserade att ta sin del av ansvaret genom att inte bidra till bildande av folkmassor i samband med matcher och att ni respekterar de förhållningsregler som gäller på sportbarer och restauranger.

Elitfotbollen kommer göra allt vi kan för att säkerställa efterlevnaden av våra protokoll och det innebär bland annat att vi behöver begränsa det antal personer som får vistas inne på arenan samtidigt. Elitfotbollens klartecken förutsätter ju än så länge spel utan publik, och vi har ett stort ansvar för att säkerställa att vi inte ökar risken för smittspridning av Covid-19. 

Vår och klubbarnas personal kommer därför noga att reglera antalet personer som är inne på arenan.

Vi skulle givetvis helst ha fullsatt på arenan, men eftersom det är en pågående pandemi så är detta inte möjligt nu. Vi hoppas att alla supportrar har förståelse för klubbarnas olika beslut runt detta. Allsvenskan och Superettan är inget utan er och vi hoppas att vi med er hjälp kan klara oss igenom dessa svåra tider, och till slut lägga den här hemska pandemin bakom oss. Vi kommer aktivt att jobba med allt som står i vår makt för att vi snabbt ska kunna fylla våra arenor till brädden igen, den dagen det åter är möjligt och tillåtet. 

Varje match i premiäromgången kommer att föregås av en tyst minut för att hedra alla omkomna i Covid-19 och deras anhöriga. 

Vi vill också visa vårt deltagande med alla andra som på något sätt drabbats av viruset.

Starten innebär visserligen matcher utan publik, men det innebär absolut inte fotboll utan supportrar. 

Tack för all er hjälp och förståelse, vi hoppas kunna ses på läktarna igen så snart det går!

Lars-Christer Olsson, Ordförande Svensk Elitfotboll
Mats Enquist, Generalsekreterare Svensk Elitfotboll