Hallå där, Åsa Wendin, talesperson för nätverket Fotbollssupportrar mot homofobi som bildades i höstas av två MFF-supportrar och sedan dess spridit sig till fler klubbar.

Vad är Fotbollssupportar mot homofobi – och vilka står bakom?

– Det är ett nystartat initiativ mot homofobi i fotbollen. Nätverket startades i höstas av två Malmö FF-supportar. Det har vuxit sedan dess tack vare att supportrar från Elfsborg, IFK Göteborg, GAIS, ÖIS och Hammarby har hakat på. Vi vill att HBTQ-personer (homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer) inom fotbollen ska ha samma rättigheter som alla andra.

Varför behövs det här nätverket?

– Därför att man inte pratar om normer inom idrotten i allmänhet och fotbollen i synnerhet. Fotbollen gömmer sig bakom uttrycket ”fotbollen ska vara opolitisk”. Därför förbises sådana här frågor, det vill säga HBTQ. För mig handlar det inte om politik, det handlar om mänskliga rättigheter. Varje människa ska få vara som den är. Det är viktigare i dag än någonsin, med tanke på de vindar som blåser i bland annat Ryssland.

Vilket bemötande har ni fått i fotbollsvärlden?

– Bemötandet har varit både och. Vi fått fantastiskt stöd från vissa håll, exempelvis Göteborgs-klubbarna, Göteborgs Fotbollförbund och Idrottsförvaltningen i Göteborg. De har dessutom omsattsitt stöd i praktisk handling. Till exempel satte GAIS satte upp hörnflaggor i regnbågens färger under en match och bjöd in sina supportrar till samtal i frågan, och ÖIS spelare var med i West Pride och visade sitt stöd. Även klubbledningarna i främst dessa klubbar har varit intresserade och ställt frågor. Jag hade gärna sett att min egen klubb, MFF, hade visat samma mod. Men det kanske är så att klubbledningarna i de lite mindre klubbarna är modigare än i de större…?

Och det andra bemötandet?

– Vi har tyvärr också fått ett negativt bemötande, bland annat under föreläsningsturné vi genomförde för ett tag sedan. Debatten i bland annat sociala medier spårade ur helt. Det var inlägg som var både homofobiska och rent rasistiska. Om fotbollen menar allvar med att vara till för alla måste man också ta den här frågan på allvar.

Vad är ditt råd till klubbarna i Allsvenskan och Superetta i den här frågan, det vill säga hur kan de arbeta med den?

– Börja med att ringa till oss.  Vi kommer gärna ut och pratar om frågan. Klubbarna kan också fråga oss om råd och tips. Vi ser gärna att det här tänkandet införs ”hela vägen upp” i klubbarna.

Okej, jag är homosexuell fotbollsspelare och kommer ny till en klubb där ingen vet om det. Hur ska jag agera?

– Mitt råd är att du börjar med att prata med klubbledningen och tränaren, och be att få klä om enskilt om du vill det. Just omklädningsrummet är en av de mest pressade situationerna för en HBTQ-person.

– Det tråkiga är att spelaren inte agerar alls, det vill inte berättar någonting. Det finns ett stort mörkertal av HBTQ-personen inom fotbollen. Det är ju faktiskt bara Anton Hysén som har klivit fram och berättat öppet. Det finns så många fler. Det vet vi för Anton får massor med mejl från spelare i hans situation, som inte vågat kliva fram och berätta.  Statistiskt är det var tionde spelare som är HBTQ.

Slutligen: Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att vi inte behövdes.

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation

 

Vill du komma i kontakt med Åsa Wendin? Det går då bra att maila till: 

asa@supportrarmothomofobi.se