Efter höstens arbetsmarknadsdagar så är det nu dags att genomföra vårens Karriärdagar. Förra gången lockade klubbarna totalt över 200 unga människor långt utanför arbetsmarknaden och konceptet verkar ha fått fäste i landet. I samband med vårens träffar så bokades alla platser på Malmö FF:s, Hammarby IF:s och Trelleborgs FF:s Karriärdagar upp rekordsnabbt.

I höstas var det IK Sirius, Hammarby och Malmö FF som genomförde sina Karriärdagar. I vår är det ånyo samma klubbar med undantag för Trelleborgs FF i stället för IK Sirius. Och intresset är precis som i höstas stort. Alla platser till vårens Karriärdagar är redan uppbokade.

Totalt investerade 70 företagsrepresentanter från 27 olika företag 490 timmar på Karriärdagarna under november och december. 193 arbetssökande ungdomar deltog på dessa dagar. Flertalet har redan varit på anställningsintervjuer och en del har också varit på träffar för praktik. Enbart Hammarby räknar med att ha sysselsatt 17 personer under sin hittills enda Karriärdag. När vårens Karriärdagar går av stapeln så väljer Hammarby och Malmö FF att skruva lite på konceptet.

– Det är extra roligt att se att klubbarna på kort tid börjat göra verkstad av sina överenskommelser. Vi ser också en vidareutveckling av ursprungskonceptet. Hammarby testar målgruppen 50+ och MFF väljer att enbart inrikta sig mot offentlig sektor, säger Karin Heri, Nationell Samordnare Sysselsättning på Svensk Elitfotboll och Avdelningschef på Malmö FF:s Karriärakademi.

I slutet av 2017 ingick Svensk Elitfotboll och Arbetsförmedlingen i en nationell avsiktsförklaring där syftet är att klubbarna i Allsvenskan och Superettan med fotbollen som verktyg ska lyckas nå ungdomar långt utanför arbetsmarknaden och sätta dem i sysselsättning. Som inspiration fanns Malmö FF:s arbete med Karriärdagen och IF Elfsborgs Jobb Tillsammans.

Under 2018 hoppade tio klubbar på tåget genom att ingå i egna lokala överenskommelser med sin Arbetsförmedling, och i vissa fall också kommun. Tre av dessa, IK Sirius, Trelleborgs FF och Hammarby IF, har precis som Malmö FF valt att göra egna Karriärdagar.

Karriärdagen är ursprungligen ett initiativ från Malmö FF där klubben samlar unga arbetslösa långt utanför arbetsmarknaden och flera av klubbens partners för en dag tillsammans. Först genom en arbetsmässa där arbetslösa och företagare presenterar sig för varandra, och sedan genom en fotbollsturnering med mixade lag där alla spelar fotboll på lika villkor. Malmö FF har sedan 2015 anordnat åtta Karriärdagar och inom sin Karriärakademi skapat sysselsättning åt runt 200 ungdomar. I vår genomför Malmö FF sin Karriärdag imorgon tisdag 26 februari.

DSC00143

Malmö FF arrangerade i höstas sin åttonde Karriärdag. I vår testar klubben ett nytt koncept och inriktar sig enbart mot offentlig sektor

– Det här vår nionde Karriärdag. Vi upplever att vi har förfinat konceptet för varje gång. Vi lär oss hela tiden nya saker och nu har vi valt att jobba med stadens största arbetsgivare, Malmö Stad. Vi har också valt att inrikta oss mot alla arbetsföra i staden, upp till 64 år. Det ska bli spännande att se hur väl det faller ut, säger Karin Heri.

Trelleborgs FF genomför sin Karriärdag den 12 mars. Det blir klubbens första sedan de gick in en nationell överenskommelse med sin Arbetsförmedling.

SEF-klubbarnas Karriärdagar våren 2019:
26 feb Malmö FF
28 feb Hammarby
12 mars Trelleborg

Karriärdagarna hösten 2018:
Malmö FF: 86 ungdomar 42% tjejer (36) och 58% killar (50)
IK Sirius: 25 ungdomar 16% tjejer (4) och 84% ( 21) killar
Hammarby IF: 82 ungdomar 16% (13) och 84% (69) killar

Fakta överenskommelsen med Arbetsförmedlingen:
Svensk Elitfotboll ingick i slutet av 2017 i en nationell överenskommelse med Arbetsförmedlingen där syftet är att skapa sysselsättning till personer i utanförskap. Som förlaga finns Malmö FF:s Karriärakademin och IF Elfsborgs Jobb Tillsammans som båda är projekt som lyckats nå personer långt utanför arbetsmarknaden. Ursprungsmålet var att få fem SEF-klubbar att ingå i lokala överenskommelser med sin Arbetsförmedling under 2018 men det skulle bli mycket bättre än så. Om man räknar med Malmö FF och deras Karriärdag så är idag hela tio klubbar anslutna till projektet.

Hela 23 av 32 SEF-klubbar visade initialt intresse av och under våren blev GIF Sundsvall den första klubben att ingå i en lokal överenskommelse med sin Arbetsförmedling. Efter det så har Östers IF, IK Sirius, Jönköpings Södra IF, Hammarby IF, Örebro SK, Trelleborgs FF, Falkenbergs FF och nu alltså Kalmar FF hoppat på tåget och 2018 års mål blev med råge uppfyllt.