U21-landslagets glädjande framgångar får konsekvenser på kommande säsong. Semifinalplatsen i Tjeckien innebär att Sverige kommer spela OS i Rio nästa sommar, och i kombination med EM-slutspelet i Frankrike gör det att Allsvenskan kan tvingas till ett rekordlångt uppehåll. Angenäma problem för de som ska få ihop agendan.
– Först och främst är det fantastiskt att det går så bra för de svenska landslagen, säger Ola Rydén, Liga- och Evenemangsansvarig på Svensk Elitfotboll. Det kommer dock att bli en säsong med fler utmaningar än vanligt för att få ihop en årsplan. Det kan vi konstatera redan nu. 

 Att fastställa det allsvenska spelschemat för nästa säsong blir ingen dans på rosor. En redan knepig process blir inte lättare av att serien måste ta hänsyn till både EM och OS under en och samma sommar. Lyxproblem kan man kalla det, för alla inblandade gläds samtidigt med de svenska framgångarna på fotbollsplanen.
– Det är fantastiskt att det går så bra för de svenska landslagen och vi är väldigt glada att Sverige kvalificerat sig för OS. Det ger de svenska spelarna ytterligare internationell rutin av att spela den här typen av matcher, säger Ola Rydén.

 Media har redan börjat skriva om hur nästa säsong skulle kunna komma att gestalta sig. Så här kommer det gå till att fastställa spelschemat för 2016:
Arbetet med att ta fram en årsplan har redan börjat. Årsplanen är inte synonym med ett spelschema utan det är svensk fotbolls motsvarighet till FIFAs eller UEFAs matchkalender där det går se vilka datum som skulle kunna vara tillgängliga för spel.
Vår uppgift nu blir att ta fram all fakta så att beslut kan tas i frågan, fortsätter Ola Rydén. Vi tittar på alla förutsättningar som vi måste ta hänsyn till, där efter tar vi fram ett antal förslag. Det kommer bli många möten under hösten med start redan efter sommaren där även andra forum inom fotbollen blir inblandade.

 EM-slutspelet går av stapeln i Frankrike mellan den 10 juni och 10 juli. OS spelas sedan i Rio de Janeiro mellan 4 och 20 augusti. Det möjliggör att några omgångar hinner spelas mellan mästerskapen, om Allsvenskan nu alls gör uppehåll. Det kommer finns många olika alternativ beroende på om Sverige kvalificerar sig för EM i Frankrike eller inte.
Det kommer troligtvis inte bli det mest optimala spelschemat med tanke på att det är två mästerskap att ta hänsyn till. Ett av många alternativ kan vara att spela under OS. Man kan välja att spela Allsvenskan men att släppa spelarna som är uttagna. Men vi vet ännu inte hur det blir. Gör vi uppehåll för båda mästerskapen så måste vi förmodligen förlänga säsongen och åt ett eller bägge håll, säger Ola Rydén.

Svensk talangutveckling på frammarsch
Att Sverige nu når framgångar i U21-EM och dessutom får spela OS nästa sommar är en seger för svensk talangutveckling. 20 av 23 spelare i den svenska U21-truppen till EM kommer från Tipselit som SEF driver tillsammans med Svenska Spel, och som har som syfte att utveckla våra svenska talanger. Att Sverige nu nått så långt är ett bevis på att det svenska systemet ligger i framkant och att Tipselit fungerar på bästa sätt.
– Det är en seger för hela den svenska fotbollen, menar Stefan Lundin, Sportdirektör på SEF. De flesta spelarna är fostrade i små klubbar.

Redan komplicerad process
Att lägga spelschemat är alltså ett enormt komplext pussel, som dessutom förändras hela tiden. Totalt handlar det om att klämma in 480 matcher på runt 100 dagar, eftersom spelschemat för Superettan också görs samtidigt. Processen börjar redan när säsongen tagit slut och alla lag är klara för respektive serie.

Svenska Fotbollförbundet ansvarar ensamt, enligt FIFA:s och UEFA:s regler, för att besluta om spelschemat men det sker givetvis i samråd med bland annat SEF som har en viktig roll att bereda många olika intressenters önskemål för att skicka med det till SvFF inför beslut.

Till att börja med måste SvFF utgå från FIFAs och UEFAs matchkalender, där alla datum som inte är tillåtna att spela på är angivna. UEFA har blockerade datum där matcher inte får spelas, exempelvis under Europakval eller EM, och FIFA har datum där matcher kan spelas men där klubbarna måste släppa spelare i det fall att de blir uttagna till sina respektive landslag, så som kommande VM-kval.

Nästa steg blir att i tur och ordning ta hänsyn till:

  • Högriskmatcher
  • Arenornas tillgänglighet
  • De allsvenska klubbarnas önskemål
  • Lag från samma stad och/eller samma arena

 

Normalt är den här processen klar redan innan jul och efter det börjar jobbet med att datumbestämma matcherna. Då ska följande parters åsikter tas i beaktning:

  • Polisen
  • C More
  • Svenska Spel
  • SFSU

 

Efter detta brukar det alltid finnas några önskemål om smärre justeringar från klubbarna som inte kunde lösa på mötet, detta blir då ett uppdrag för SEF att se ifall det är möjligt att lösa med de olika inblandade parterna. Denna del brukar ta ytterligare några dagar, sedan kan SvFF ta vid.

Under sommaren 2016 kommer det också att spelas kval till Champions League och till Europa League. Här blir inte det sista deltagande laget klart förrän efter cupfinalen i maj och även detta påverkar spelschemat.

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån