1935 bildades Utsiktens BK. Ekonomin var så skral att klubben vräktes från sin första klubblokal ett par år senare.

Nu tar klubben plats i Fotbollens Finrum och spelar för första gången i Superettan – bland annat med hjälp av en ex-Ängel som assisterande tränare och med speciellt ansvar för anfallarna: Torbjörn Nilsson.

 

När Utsiktens BK bildades fredagen den 3 maj 1935 i familjen Bloms lägenhet på Flaggatan 8 i Göteborg, var det bara fyra av de 20 medlemmarna som hade jobb.

 

Många av medlemmarna hade inte råd med veckoavgiften på 25 öre, så de fick sälja lotter till arbetarna som var på väg hem från något av de stora varven på den tiden: Eriksberg, Götaverken, Arendalsvarvet och Lindholmen.

 

Det hjälpte dock inte klubbkassan tillräckligt, varför Utsiktens BK fick lämna sin klubblokal på Sofiebergsgatan 7 i Masthugget under krigsåren – då många av spelarna för övrigt var inkallade.

 

En glädje mitt i bedrövelsen var att Kiken, som klubben kommit att kallas eftersom man har utsiktstornet i Slottsskogen som klubbmärke, tog sin första serieseger 1937, då man sprang hem Klass 4 Västra.

 

Utsiktens BK var under många år en framgångsrik ungdomsklubb, med sin storhetstid under 60-talet. Klubben har fostrat spelare som Reine Feldt (IFK Göteborg där han blev Svensk Mästare 1969) och Tommy Andersson (som blev allsvensk med GAIS).

 

Erik Björk, Evert “Gullas” Gullberg och Olof “Palle” Johansson är några av de som lade grunden till Kikens ungdomsverksamhet.

 

Ungdomssektionen tvingades dock lägga ned i slutet av 90-talet. Sektionerna handboll, bowling och bordtennis gick samma öde till mötes – där handbollen var den mest framgångsrika med division 2-spel i början av 40-talet.

 

Klubben har klättrat från division 4B till Superettan på åtta år – med bland andra Glenn Hysén som tränare och numera två andra ex-Änglar som assisterande tränare: Torbjörn Nilsson och Thomas Heed, även om den senare även har meriter från GAIS, precis som Glenn Hysén.

 

Det är dock en annan Hysén som satt Utsiktens BK på fotbollskartan: Glenns son Anton, som 2011 gick ut i fotbollsmagasinet Offside och berättade att han är homosexuell. Det blev en nyhet som nådde långt utanför Sveriges gränser. Anton Hysén spelar i dag i amerikanska division 4-laget Myrtle Beach FC.

 

Många av de spelare som var med att föra upp Utsiktens BK i Superettan, har ett förflutet i någon av de namnkunnigare klubbarna i Göteborg med GAIS (8) och BK Häcken (3) som största ”bidragsgivare” – men också IFK Göteborg , Örgryte IS, Västra Frölunda IF och Jonsereds IF – Torbjörn Nilssons moderklubb.

 

Utsiktens klubbstuga, som brann ner till grunden 2011, samma år som Utsikten vann division 2, låg sedan 38 år tillbaka i Ruddalens IP – klassisk mark för fotbollsintresserade ungdomar i Västra Frölunda, Göteborgs västra förorter. Ruddalens IP fungerade som allsvensk arena för Västra Frölunda IF av och till 1986-2000, och som Superettan-arena senast 2005.

– Det absolut tråkigaste med branden var att den var anlagd, vilket gjorde det extra jobbigt.  Vem ville Utsikten något sådant ont var självklart frågan vi ställde oss, berättar Björn Jarkvist, ordförande i Utsiktens BK.

 

Det nya klubbhuset blev klart för inflyttning sommaren 2013. Det ligger något närmare arenan än det förra, vilket har gett Kiken lite större närhet och tillhörigt till arenan.

 

– Att få spela i Superettan är givetvis en stor utmaning för lilla Utsikten. Det är inte många som tror att Kiken skall överleva mer än ett år i Fotbollens Finrum, men det är vi vana att höra nu för tiden. Det var inte många som trodde på oss när vi tog klivet upp i division 2 heller, men efter fyra bra år i den serien var det dags för en ny utmaning, division 1, säger Björn Jarkvist.

 

Genast spekulerades det om klubben skulle klara det stora klivet, som det då var. Efter bara tre år i division 1 Södra vet nu alla att Utsiktens BK överlevde även den serien, trots att ”storebror” Öis var med och krigade om en serieseger i år.

 

– Ju högre upp vi kommer i seriesystemet, desto högre blir kraven och desto svårare blir möjligheten att lyckas. Vårt mål är dock att etablera oss i Superettan – trots mycket svårt motstånd. Vi ska möta lag som vi bara har läst om i tidningarna, och som bara för något år sedan inte ville möta Utsikten ens i en träningsmatch för att att de tyckte att vi var för dåliga, säger Björn Jarkvist.

 

Nu är det upp till bevis. Och vem vet, snart kanske ”kusinen från landet” spelar i Allsvenskan.

 

”Grannen”, Västra Frölunda IF, har ju redan visat vägen!

 

Thomas Björn. Kraftfull Kommunikation AB

 

 

Faktaruta Utsiktens BK

Bildades: 1935
Hemmaarena: Ruddalens IP
Tränare: Janne Karlsson
Assisterande tränare: Torbjörn Nilsson, Thomas Heed och Lars Jacobsson.
Meriter:
Spelare att hålla ett extra öga på i Superettan: Eftersom inte spelartruppen är klar ännu är det svårt att ge några tips, men om alla spelarna från årets trupp är kvar nästa år är spelare som målvakten Axel Wibrån, mittbacken Robin Jonsson och forwarden Luka Mijaljovic spelare att hålla ett extra öga på.

Ps. Athletic FC United tog också klivet upp i Superettan, från division 1 Norra. AFC presenteras utförligare i nästa nyhetsbrev.