Det svenska transferfönstret klappade igen vid midnatt natten mellan 31 mars och 1 april. Samtliga övergångar behövde vara registrerade före kl.24:00 för att gå igenom och på SvFF var det fullt ös hela vägen fram till midnatt.
Visst brukar det vara full fart även här i Sverige i samband med fönstrets stängning, säger Christer Witt, som jobbar med spelövergångar på SvFF.

Årets sista dag på transferfönstret var hyfsat lugnt utåt sett men på kontoret i Solna gick telefonerna varma. Även om de flesta övergångar gjorts tidigare under transferfönstret så resulterade deadline day ändå i några övergångar de sista timmarna. De klubbar som lämnade in sina handlingar i tid kan känna sig trygga, men man kan inte veta 100%, i alla fallen riktigt än. Speltillstånden är begärda, men ännu inte utfärdade.

– De som värvade relativt sent var bland annat IFK Göteborg, Athletic, Assyriska och Elfsborg. Eftersom i alla speltillstånd är utfärdade så är det för tidigt att säga om någon eller några övergångar inte går igenom.

Christer Witt sitter på förbundets kontor i Solna tillsammans med Joakim Lindström, Linn Brozén och Göran Blomgren och en ständigt närvarande IT-support. Samtliga sitter klistrade vid datorn ända fram till midnatt, denna den sista dagen på det svenska transferfönstret.

Vi har alltid bemanning på kansliet fram till midnatt sista dagen på registreringsperioderna. Utifrån tidigare års erfarenheter brukar det också vara ganska många klubbar som lämnar in handlingar in i det sista. Man jobbar som bäst under press, skrattar Christer Witt. Men det kan också handla om att klubbarna får ett erbjudande men tvekar och funderar och sedan tar beslutet i sista sekund att de vill bredda truppen. En sen skada kan påverka.

 Nytt för 2016 är att det finns möjlighet att göra nationella professionella övergångar elektroniskt, detta har förut bara gått vid amatörövergångar. Det gör att klubbarna inte längre behöver komma in med övergångshandlingar personligen till förbundet så länge det gäller nationella övergångar, internationella kräver dock fortfarande detta.

– De allra flesta övergångar en sådan här dag är nationella och oftast kontraktslösa spelare, och då krävs inte samma uppgifter från klubbarna.

Telefonen ringer
Det är full fart under en vanlig sista dag på transferfönstret. Telefoner ringer, mailkorgen fylls och övergångar skickas in. Inte sällan är uppgifterna ofullständiga varvid en stor del av förbundets jobb går ut på att svara på frågor om övergångar eller att kräva in kompletterande uppgifter. Är inte allt på plats så att förbundet kan ha gått igenom och godkänt handlingarna före midnatt så kommer övergången heller inte att registreras.

– FIFA har som krav att alla internationella övergångar ska göras i deras eget system för övergångar; FIFA TMS. Klubbarna har egna inlogg där de registrerar övergångar. För att övergången ska gå igenom måste vi dessutom ha alla originalhandlingar. Är alla övergångar okej ifyllda så begär vi speltillstånd via respektive nationsförbund där spelaren i fråga senast var registrerad. Det finns inga krav att speltillståndet ska hinna utfärdas, men det måste vara begärt före midnatt, annars går övergången inte igenom.

I de fall som klubbrepresentanter besöker SvFF under det sista dygnet så handlar det om att internationella övergångar kräver originalhandlingarna eller att dessa inte hinner skickas in på annat sätt.

– Notera att båda de inblandade klubbarna ska skriva in att de säljer eller köper spelaren, och detta ska matchas, annars kommer transfern inte vidare. Men eftersom de flesta övergångar är kontraktslösa så är man inte i händerna på andra klubbar. Då anger man i stället motklubb, och klubben agerar inte. Men vid köp eller lån måste klubbarna ange samma sak som klubben som spelaren lämnar eller kommer till.

Om någon klubb lämnar in i tid men allt inte är klart före midnatt då?
– Efter midnatt kan man inte göra mer, systemet blockeras. Det som vi inte hunnit med vad gäller manuella handlingar, det kan man göra imorgon, så länge vi vet att det ser bra ut och är komplett, men allt i systemet går inte i efterhand hur mycket vi än skulle vilja eftersom systemet slocknar. En del saker kan man inte styra över.

Internationella övergångar:
Övergången registreras alltid av klubben i FIFAs program för övergångar – FIFA TMS. Sedan skickas originalhandlingarna alltid in till Svenska Fotbollförbundet. Dessa måste ha inkommit i tid för att övergången ska gälla. SvFF begär sedan speltillstånd för spelare av de nationsförbund till den liga där spelaren närmast kommer ifrån.

Nationella övergångar:
Görs på två sätt. Manuellt eller elektroniskt. Går inte att kombinera.

Manuellt: Originalhandlingar lämnas in på det gamla vanliga sätter. Man kommer in fysiskt.

Elektroniskt: Man registrerar övergången i förbundets system; FOGIS. Genom att göra detta så skapar man avtalet och övergången där. (Man skapar övergången, laddar upp avtalet, får övergången godkänd och bekräftar övergången genom att betala den. Då har man klarat fönstret i FOGIS. Sedan ska SvFF bekräfta att allt är okej. Det är det ingen deadline på. Har man betalt och klart före midnatt så är man hemma.)

Lån går INTE att genomföra elektroniskt, kan bli många sista minuten när man väl är överens.

Förbundet kollar bland annat på följande för att övergången ska vara giltig:
Avtalstid
Underskrift
Lön schysst – följer representationsbestämmelserna

Robert Johansson /FOTO: Bildbyrån