Nästan alla 62 deltagande klubbar i Tipselitnätverket fanns på plats i Stockholm när årets sista träff, tillika den allra första träffen utan Stefan Lundin som ansvarig genomfördes. Nye sportchefen Svante Samuelsson, som börjar sin anställning i mars, fanns på plats för att presentera sig.
– Akademicheferna är en av de viktigaste grupperingarna inom svensk fotboll, säger Svante.

Svensk Elitfotbolls Generalsekreterare Mats Enquist inledde konferensen med att berätta om SEF:s synsätt på Tipselit och vikten av talangutvecklingen och dess framtid. Svante Samuelsson tog över och berättade om hans synsätt och hur han kommer att bedriva sitt jobb efter att han tillträtt.

– Akademicheferna är en av de viktigaste grupperingarna inom svensk fotboll. Här finns ovärderlig erfarenhet bland de som varit med och skapat den framgångsrika talangutveckling vi har i Sverige idag. Inte minst ungdomslandslagens framgångar de senaste åren är ett kvitto på det professionella arbetet. Dessutom ser vi varje år nya, unga och välutbildade spelare debutera i Allsvenskan och Superettan, säger Svante och fortsätter.

– Jag är mycket taggad för att bli en del av den här miljön, och ödmjukt positiv till att försöka utveckla den ett steg ytterligare tillsammans med våra certifierare och klubbarnas akademier.

På plats fanns också Robert Johansson, Kommunikationsansvarig på Svensk Elitfotboll, som berättade om sportchefsarbetet som pågår i luckan mellan Stefan Lundin och Svante Samuelsson. Christian Everskog från Tävlingskommittén på Svenska Fotbollförbundet redovisade utvärderingar från nyligen avslutade U16-, U17- och U19-serierna och Classe Eriksson, tävlingsledare på Svenska Fotbollförbundet pratade om tävlingskalendern 2019 och att ungdomslandslagens framgångar just nu till stor del beror på klubbarnas ständiga utveckling och möjligheter att ta hand om och utbilda talangfulla ungdomsspelare.

IMG_4234

Svante Samuelsson blir ny sportchef på Svensk Elitfotboll från och med den 1 mars. På Akademichefskonferensen fanns han på plats och presenterade sig för de närvarande klubbrepresentanterna.

Anders Wikström, klubbutveckling och integritet på Svensk Elitfotboll, berättade om arbetet med Nordens Bästa Liga och ambitionen att skapa nordens bästa klubbar. Thomas Lyth, ansvariga för certifieringen, gav en lägesrapport om de pågående certifieringsbesöken och utvärderingarna av klubbarna och AIK initierade en idé om att involvera forskning och utbildning med Tipselitnätverket.

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2017 hade totalt 803 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 282 av dessa spelade i Allsvenskan och 353 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se