Klubbarna i den högsta serien får inte använda sig av GPS-tekniken under Allsvenska matcher, men i övrigt är det tillåtet. Gefle är ett av fyra lag som tränar med hjälp av GPS.
– Det är ett jättebra sätt att hålla koll på vår belastning, säger Roger Sandberg, tränare i Gefle.
Gefle fick möjlighet att provträna med GPS under försäsongen 2015 och gillade det man såg. 2016 blir den andra raka säsongen då Gefle tränar med hjälp av GPS-teknik.
– Jag tror vi att större nytta år två då vi kan hur man ska jobba och dessutom har referensvärden att jämföra med, menar Roger Sandberg.
Roger Sandberg räknar upp flera fördelar med GPS-tekniken som möjliggör att en tränare kan mäta hjärtslag i förhållande till ansträngning hos sina spelare. Roger talar om ”load” som är ett ord eller begrepp som får symbolisera belastning eller hur mycket spelarna tar ut sig.
– GPS:en ger möjlighet att säkerställa att man tränar hårt nog, och dessutom inte för hårt. Det blir enklare att planera träningar och sikta på en specifik load. Vi kan kontrollera träningsbelastningen och mäta spelarnas load. Allt har gått från känslor om hur man tror att det ligger till att koppla på fakta. Men får inte förlita sig bara till resultat utan måste också ha en dialog med spelarna.
Under matcher ligger Geflespelarna på runt 1000 i load. Ett normalt träningspass så har de 500-600 i load. Med den kunskap som Roger Sandberg fått från GPS:en så kan han styra träningspassen så att spelarna ligger högre eller lägre. Gefle kör ett hårt pass i veckan där spelarna ligger runt 800 i load och dag före match är de aldrig över 400.
–Vi ser exakt vilka som springer mest och vi kan styra träningen utifrån det. Året har varit bra ur ett skadehänseende. Men det tar tid. Vår fystränare lägger ner väldigt mycket engagemang på detta, menar Roger Sandberg.
De Allsvenska lagen får än så länge inte använda sig av GPS-tekniken under Allsvenskt spel, utan endast på träning och i Svenska Cupen, men både Roger Sandberg och spelarna tycker att GPS-arbetet betalar tillbaka på bästa sätt ändå. Dessutom finns förhoppningar om att UEFA redan 2016 ska lätta på sitt beslut att inte tillåta GPS-tekniken i högsta serierna i Europa.
– Det är samma värden som vi jobbar med, träning som match. Spelarna är väldigt intresserade, de känner att träningen ger något. De kommer aktivt och lyssnar och stämmer av.
2016 blir den andra säsongen som Gefle använder GPS-träning. Övriga klubbar i Allsvenskan är Malmö, IFK Göteborg och Elfsborg.
Fakta load:
Load kan beskrivas som antalet aktioner (start, stopp, upphopp osv) en spelare gör under träning/match
Några observationer som gjorts i Gefle:
- Stort spel på liten yta innebär hög load
- Smålagssspel är tveksamt vid uthållighetsträning, man måste korta vilan med exempelvis korta löpningar under andhämtningspauser
- Spel utan boll innebär inte lika mkt load som man kan tro
- Det blir lättare att kategorisera träningar
- Det är lättare ge konkret feedback vid ex laguttagningar
- Det finns tydliga mönster kopplat till position och spelstil
- Det är skadeförebyggande
Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån