Den årliga träffen för Tipselitnätverkets akademichefer genomfördes i dagarna i Halmstad. Deltagarna fick bland annat ta del av de senaste tankarna runt certifieringen och nya tankar om skola och utbildning.
– Det är bra att vi får nyheter och uppdateringar från centralt håll, säger Jonas Ohlander, Sportchef ungdom i Helsingborgs IF.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson och den nytillträdde förbundskaptenen för U21-landslaget, Roland Nilsson, passade på att besöka konferensen för att berätta om sitt arbete och mötesansvariga Stefan Lundin och Thomas Lyth berättade om sina tankar för hur man kan utveckla Certifieringen. Robert Johansson, kommunikatör på Svensk Elitfotboll, presenterade sin rapport och visade statistik över säsongen 2016, och AIK:s Max Bergander berättade som inspiration hur AIK jobbar med värdegrund.

– Det är alltid otroligt kul att komma hit varje år, och träffa alla de andra akademicheferna. Stefan har alltid ett bra program och det är bra att man stannar upp i sitt eget arbete och att vi får diskussioner och uppdateringar, menar Jonas Ohlander.

Certifierarna som tillsammans med Thomas Lyth besöker klubbarna varje år. Lars Jacobsson, Thomas Westerberg, Hans Lindbom och Patrik Caro.

Certifierarna som tillsammans med Thomas Lyth besöker klubbarna varje år. Lars Jacobsson, Thomas Westerberg, Hans Lindbom och Patrik Caro.

Efter avslutat program passade akademicheferna på att mingla och titta på utbildningslägret tillsammans.
– Det är inspirerande och kul att träffa alla andra i samma roll som man själv har. Det är mycket erfarenhetsutbyte både dagtid och kvällstid.

Akademiverksamheten fortsätter närmst med Gothia Cup Tipselit Trophy för P15 och P17 innan ordinarie mötesagenda tar vid i höst.

Fakta Svenska Spel Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 58 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2016 hade totalt 749 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 244 av dessa spelade i Allsvenskan och 320 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se