Mjällby AIF och Varbergs BoIS spelar i Allsvenskan 2020. Det står klart efter att de båda lagen spelat 1-1 på Påskbergsvallen i Varberg i den sista omgången av Superettan. IF Brommapojkarna och Syrianska FC trillar ut medan IK Brage får kvala uppåt och Östers IF och IK Frej Täby för att hålla sig kvar i ligan.

Förutsättningarna inför dagens avgörande var minst sagt spännande. Mjällby säkrade avancemanget till Allsvenskan i den förra omgången och tre lag skulle nu kämpa om den andra direktplatsen och den enda kvalplatsen. Ett lag skulle således redan idag vara Superettanlag även nästa säsong.

På Påskbergsvallen i Varberg mötte Varbergs BoIS, tabelltvåan inför matchen, Mjällby AIF. Gästerna startade bäst och David Löfquist gav de gulsvarta ledningen redan innan tio minuter var spelade. Kvitteringen skulle dock komma. Astrit Seljmani tryckte in 1-1 efter 24 minuter. Resultatet höll sig matchen ut och båda lagen fick fira allsvenskt avancemang i ett regningt Varberg. Mjällby som seriesegrare och Varberg som tabelltvåa.

Tabelltrean inför omgången, Jönköpings Södra, mötte samtidigt nedflyttningshotade BP. Där var det också gästerna som startade bäst och tidigt tog ledningen. Med tanke på resultat i andra matcher var J-Södra i det läget fyra i tabellen. Smålänningarna kämpade hårt för att nå en kvittering, men lyckades inte med det innan paus. Men en dryg kvart in i den andra kom den viktiga kvitteringen. Eden Hamidovic höll sig framme och kvitterade och innan klockan passerat 70 gjorde Daryl Smylie 2-1. I slutsekunderna kvitterade dock BP och J-Södra slutade på fjärdeplats i tabellen.

För tabellfyran IK Brage började eftermiddagen bra. Snabba mål från Kristian Andersen och Christian Kouakou såg till att man tidigt hade de poängen som behövdes för att kunna ta sig förbi övriga lag. Västerås SK reducerade innan paus, men IK Brage höll undan och tog tre poäng. Tre poäng som länge inte såg ut att leda till någonting annat än en fjärdeplats. Men BP:s sena kvittering såg till att nykomlingen Brage får kvala till Allsvenskan mot Kalmar FF.

Brommapojkarnas Gustav Sandberg Magnusson och assisterande tränare Shaun Constable deppar efter fotbollsmatchen i Superettan mellan Jönköping Södra och Brommapojkarna den 3 november 2019 i Jönköping. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_460

Brommapojkarnas Gustav Sandberg Magnusson och assisterande tränare Shaun Constable deppar efter fotbollsmatchen i Superettan mellan Jönköping Södra och Brommapojkarna den 3 november 2019 i Jönköping.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_460

I botten besegrade Östers IF IK Frej Täby med 4-0 och tog sig upp på kvalplats. Eftersom BP bara kryssade mot J-Södra håller Frej sig också kvar på kvalplats.

GAIS och Trelleborg kryssade på noll och säkrade på det sättet sina respektive platser i nästa års serie.

Syrianska FC förlorade mot Halmstad BK får tillsammans med BP ta nya tag i division 1 nästa år.

I matcherna som inte påverkade toppen och botten kryssade Örgryte IS och Norrby IF i Borås och Degerfors IF slog Dalkurd FF på bortaplan.