Sedan i höstas så bedriver Göteborgs Universitet en kurs i matchanalys på akademisk nivå. Kursen täcker en just nu stor fråga inom fotbollen.
– All annan forskning med exempelvis träning, kost och återhämtning, det är det man märker i matchen, säger Dan Fransson, kursansvarig på GU, doktorand i matchanalys och prestationsanalytiker i Elfsborg.
Fokus i kursen ligger på prestationsutveckling för både lag och individ och utgår från GPS-träning. Genom att studera spelarnas rörelsemönster och ansträngning under match så kan man också förändra och anpassa träning där efter. William Lundin, dåvarande akademitränare i Ljungskile, numera huvudtränare i Stenungssund var en av de första som gick kursen i höstas.
– Det var en jättebra kurs. I slutändan kanske GPS-träningen inte blir något jag specialiserar mig på något djupare men det är ändå bra för tränare att få en grundutbildning och förståelse. Framför allt så att resultatet av GPS-träningen inte bara är en massa siffror utan hur man ska använda sig av all data man får in och se det utifrån en tränares synvinkel.
– Vi tittade på hur de olika positionerna på planen ska träna och röra sig. En ytterback har oftast längre och utdragna sprints jämfört med en central mittfältare som har mer korta explosiva sprints på grund av att det är fler spelare i närheten och mindre yta att springa på. Separerar man positionerna rent fysiskt, så kan de också utvecklas genom att träna mer individuellt på så sätt att man skapar individuella övningar utifrån hur spelarna rör sig på match.
Kursen i matchanalys är inte specifikt inriktad på fotboll, utan idrott i allmänhet, men eftersom fotbollen är en så stor sport och har ett stort försprång så är den mesta litteraturen och de flesta föreläsningarna inriktade på fotboll.
– Det är i fotbollen det är mest forskat. Det finns ett djup eftersom man hållit på i 20 år med de här sakerna, menar Dan Fransson.
Intresset för matchanalys har varit stort. Det var många som sökte och inte kom in.
– Det är många som inte kom in på kursen som hör av sig och vill göra specialarbeten på områden som kursen behandlar.
Kursen hålls på Göteborgs Universitets institution för kost- och idrottsvetenskap och anledningen till att inriktningen just nu är GPS-teknik har att göra med att GPS-träning är väldigt vanlig bland den fysiologiska inriktning de inblandade i kursen har. Planer finns dock att i samarbete med partners bredda utbildningen framöver och bli ännu mer heltäckande. Redan till hösten kommer kursen exempelvis att innehålla mer teknisk och taktisk analys.
– Vi vill ha in fler doktorander och projekt som inte bara är fysiologiskt inriktade. Vi tittar också på det här med videoanalys. Då får vi en helhet med teknisk, taktisk och fysiologisk träning och analys.
GPS-träning är också något som många allsvenska lag redan använder sig av i dag. Läs här hur Gefle använde sig av träningen i början av 2016.
Läs mer om kursen på Göteborgs Universitet här.