Gothia Cup avgjordes som brukligt under några soliga dagar i Göteborg i juli månad. För Svensk Elitfotbolls egna tävlingar, Gothia Puma Trophy och SEF Trophy blev det stora folkfester i Alingsås och på Heden i Göteborg samt bra utmaningar för de deltagande lagen.
– Vi kan genom de här turneringarna erbjuda våra akademier riktigt bra matchning under en veckas tid. Det är det absolut viktigaste, säger Svante Samuelsson, Sportchef på Svensk Elitfotboll.

Tipselitturneringen under Gothia Cup där svenska och utländska P17-akademier blir speciellt inbjudna genomfördes i år för elfte år. I år under namnet Gothia Puma Trophy. BK Häcken och Trelleborgs FF var de svenska lag som gick längst i P17-turneringen men båda fick ge sig i semifinalerna. Finalen avgjordes istället mellan de afrikanska lagen TikiTaka Academy från Nigeria och Right to Dream från Ghana, där Right to Dream vann på straffar och tog sin sjätte titel på de senaste sju åren.

– Gothia Puma Trophy är numera ett självklart inslag i Gothia Cup och det märks att turneringen är mycket prestigefylld. Spelarna ger verkligen allt. Vissa matcher har haft flera tusen åskådare och för vissa av spelarna är det kanske enda gången de får spela i en sådan atmosfär. Man ser hur de växer med uppgiften, menar Svante Samuelsson och fortsätter.

– Att kunna erbjuda högklassigt internationellt motstånd i den här åldern är viktigt för de svenska spelarnas utveckling. De utländska akademierna, framför allt de från Afrika, håller mycket hög klass och de svenska lag som fått möta dem har fått en riktig utmaning.

BK Häckens P17-lag åkte ut mot Right to Dream från Ghana i semifinalen av Gothia Puma Trophy

BK Häckens P17-lag åkte ut mot Right to Dream från Ghana i semifinalen av Gothia Puma Trophy

SEF Trophy för P15-lag avgjordes parallellt med Gothia Cup. Det är tredje året som turneringen spelas och i år genomfördes den för andra gången i sin helhet i Alingsås. I SEF Trophy deltar enbart svenska klubbar. I år gick IF Brommapojkarna segrande ur turneringen efter en spännande final mot BK Häcken. Segersiffrorna skrevs till 3-0.

– Det är tredje året som populära SEF Trophy spelar och jag tycker vi har hittat ett bra koncept med att låta turneringen spelas i Alingsås. Klubbarna bor där och har nära till arenorna och här får de möta idel bra motstånd, menar Svante Samuelsson.

Många är intresserade av att följa både Puma Trophy och SEF Trophy. Tipselits egna Instagramkonto hade exempelvis över en miljon exponeringar under de fem dagar som turneringen pågick.

– Jag är mycket nöjd över utfallet över den här veckan. Planeringen för de båda turneringarna tillsammans med Gothia Cup pågår i nästan ett år och det är kul att se resultatet, att vi kan erbjuda så bra matchning till våra akademier, att matcherna lockar flera tusen åskådare till arenorna i och runt om Göteborg samt att så många är så nöjda. Sedan skadar det inte att det blev så bra väder heller, avslutar Svante Samuelsson.

Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin spelarutbildning genom att anställa kvalificerade tränare för utvecklingslagen. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand en heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2018 hade totalt 757 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Tipselit. 285 av dessa spelade i Allsvenskan och 301 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se

Gothia Puma Trophy:
Gothia Puma Trophy är en talangturnering för 17-åringar som ingår i Gothia Cup. 24 inbjudna lag (12 från Sverige och 12 från utlandet) deltar i P17-turneringen och 16 lag (8+8) i F17-klassen.

SEF Trophy:
Svensk Elitfotboll och dess nätverk Tipselit står som arrangörer av turneringen men tävlingen genomförs i samarbete med Gothia Cup i Göteborg och deras organisation samt den lokala arrangören Alingsås IF.

SEF Trophy arrangeras för tredje året och riktar sig till spelare födda 2004 eller senare. Premiäråret 2017 vann Hammarby IF medan AIK stod som vinnare 2018.

32 svenska klubbar deltar i sommar och i stort sett alla kommer från Tipselitnätverket. Turneringen spelas vecka 29 (15-20 juli) parallellt med Gothia Cupveckan i Göteborg och spelplats är gräs och konstgräsplaner i Alingsås. Gruppspelet spelas mellan måndag 15 juli och onsdag 17 juli och det följs av ett A- respektive B-slutspel torsdag och fredag 18-19 juli. Finalen spelas lördag 20 juli på SKF Arena, Heden i Göteborg.