Grattis, IFK Göteborg – och grattis, IF Elfsborg! Blåvitts sjunde cupguld blev också Elfsborgs entrébiljett ut i Europa.

16 761 fanns på plats på Gamla Ullevi i söndags för att se finalen mellan toppen och botten i Allsvenskan: IFK Göteborg mot Örebro SK.

Tabelläget var dock inget som bekom närkingarna, som gick till halvtidsvila med en 1-0-ledning. Till en missnöjd hemmapubliks stora besvikelse.

Skandinavisk dag
Blåvitts tränare Jörgen Lennartsson måste ha beordrat ”full fart framåt” till sina styrkor i halvtid, för i andra kom Änglarna ut som ett nytt lag och vände till 2-1 efter mål av Lasse Vibe och Sören Rieks.

Två danskar som avgör en svensk cupfinal på Norges nationaldag. Söndagen den 17 maj blev en skandinavisk dag med andra ord.

Hela Göteborg var ett enda stort leende efter matchen, som av spelarna firades med pizza i omklädningsrummet. Men frågan är om inte leendet var ännu bredare i Borås. IF Elfsborg, fyra i allsvenskan 2014, fick chansen att komma ut i Europa tack vare Blåvitts seger.

Chans till revansch
Det är ett revanschsuget Elfsborg som tar sig an kvalet till Europa League efter förra årets missade gruppspel i den sista kvalmatchens sista minuter.

Efter 2-1 hemma hade oavgjort borta mot portugisiska Rio Ave räckt för avancemang till Europa Leagues gruppspel – i så fall andra året i rad för Knallebygdens stolthet.

Oavgjort, 0-0, var det också det också i 92 minuter. Då nådde en lång utspark från Rio Aves målvakt fram till Esmaël Goncalves, som trots en halvträff satte bollen i mål bakom Kevin Stuhr Ellegaard – och därmed sköt Elfsborgs dröm om Europa League i sank.

Fjärdeplatsen avgjorde
Elfsborgs manager Magnus Haglund säger till klubbens hemsida:
– Det gläder mig och oss väldigt mycket att få komma ut i Europa för nionde året i rad, och jag vill poängtera att det först och främst är tack vare Elfsborgs fjärdeplats i allsvenskan 2014 som gjorde detta möjligt. Utan den hade chansen aldrig existerat. Att spela kval till Europa League är en mycket stor morot för den fortsatta säsongen och det ger oss en fantastiskt bra möjlighet att få komma ut och möta bra lag.

På frågan om på vilka sätt det är bra för IF Elfsborg som förening, säger Haglund vidare till hemsidan:
– Det är jätteviktigt för den fortsatta utvecklingen av laget, att vi med vår spännande mix av spelare får möta en annan typ av motstånd än vad vi annars är vana vid. Det är oerhört betydelsefullt för laget och för hela föreningen, för man ska naturligtvis inte bortse ifrån de ekonomiska fördelarna som Europaspel ger.

Första omgången av kvalet till Europa League-gruppspelet spelas i början av juli, med en vecka mellan matcherna. Vilka Elfsborgs motståndare blir lottas den 22 juni I Nyon, Schweiz.

IFK Göteborg inträde i kvalet till Europa League, omgång ett eller omgång två, beror på hur det går i Europa League-finalen mellan Sevilla och Dnipro Dnipropetrovsk den 27 maj, samt finallagens placering i den spanska respektive den urkrainska ligan.

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation
FOTO: Bildbyrån