Domarnas förberedelser inför säsongen är i full gång. En sak som det lagts mycket fokus på 2021 är de så kallade gråzonerna.
– Huvudbudskapet i år är att vi ska skapa bra förutsättningar för oss själva att ta bra beslut, förklarar Martin Ingvarsson, elitdomarnas coach på Svenska Fotbollförbundet.

Domarna har identifierat fyra punkter som de jobbar extra hårt på under försäsongen och som de ska tänka på under Allsvenskan och Superettan. Parallellt besöker domarna samtliga elitklubbar för att informera och skapa dialog innan säsongen börjar.

– Vi har tittat på vad som varit bra och vad som fungerat mindre bra under 2020 och har därefter identifierat några saker som domarna kan bli bättre på under 2021, menar Martin Ingvarsson.

Den första punkten handlar om att domarnas placering och att varje domare ska jobba aktivt för att få bra sikt och en bra position eller vinkel.

– Vi har studerat en internationell FIFA-rapport som kommit fram till att många felbeslut beror på domarnas placering. Vi har därför lagt extra fokus på spelförståelse och beredskap på vad som komma skall.

Punkt två handlar om straffsituationer. Domarna har studerat straffsituationer runt om i hela Europa och pratat mycket om det så kallade ”soft penaltybegreppet”, det vill säga situationer där det inte är glasklart om det är straff eller inte. Detta för att få en mer enhetlig bedömning bland alla domare i Allsvenskan och Superettan.

En annan sak som domarna tittat närmare på är olämpligt uppträdande. Spelare som inte ingår i situationen, men som ändå uppsöker domaren med synpunkter, ska få ett automatiskt gult kort. Skulle det bli en masskonfrontation mellan två lag så ska en spelare i vardera lag, som minst, tilldelas ett gult kort.

– Vi måste få bort situationer där spelare söker upp domaren. Vi kan leva med det inom rimliga gränser men vi måste vara hårda när spelare som inte ingår i diskussionen söker upp domaren. Då är det varning.

Den fjärde och sista punkten handlar om spelare i offsideposition som inte får bollen men som ändå skymmer, eller inte skymmer eller stör målvakten. Det är inte alltid glasklart hur sådana situationer ska tolkas och därför har domarna även här studerat ett stort antal situationer för att ge sig själva bättre chanser att ta rätt beslut.

– Mycket handlar om att utveckla samarbetet mellan domarna. Allt ska vara så enhetligt som möjligt och alla lag och spelare ska bedömas liga, säger Martin Ingvarsson.

– Man kan likna det vid att lagen är kunder. Det är på grund av lagen som spelar som man går på fotboll, inte för att se domarna. Men det är domarna ser till att allting fungerar. Vi försöker ta så många bra och rättvisa beslut som möjligt under matchen. Det ska vara lika för alla. Rättvisepatos är jätteviktigt!

Domarnas fyra punkter 2021:

  1. Rätt placering
  2. Soft penalty
  3. Olämpligt uppträdande
  4. Offsidepositionen