Gothia Tipselit Trophy spelas i år för 15-åringar såväl som för 17-åringar. Grupperna är indelade och spelschemat är nu lagt för de båda ålderskategorierna.

Årets upplaga av världens största ungdomsfotbollsturnering, Gothia Cup, spelas mellan 17-22 juli. Svensk Elitfotboll, Svenska Spel och Gothia Cup arrangerar sedan tidigare Gothia Tipselit Trophy för 17-åringar, och från och med i år även för 15-åringar.

P17-turneringen innehåller elva svenska och 13 utländska lag, medan P15-turneringens medverkande lag uteslutande kommer från Sverige. I den yngre åldersklassen har 25 lag bjudits in utifrån Tipselits certifiering.

– Det är jätteroligt att vi kan bygga vidare på matchningen för våra akademilag, kommenterade Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll, i samband med kungörandet i februari.

Gothia Tipselit Trophy P15
Den nya P15-kategorin innehåller 25 svenska lag, där grupp 1-5 består av fyra lag per grupp, medan grupp 6 utgörs av fem lag.

GRUPP 1 GRUPP 2 GRUPP 3
IF Elfsborg BK Häcken IFK Göteborg
Falkenbergs FF GIF Sundsvall Halmstads BK
Kalmar FF Dalkurd FF IK Sirius
Huddinge IF Hammarby BK Forward

 

GRUPP 4 GRUPP 5 GRUPP 6
GAIS Trelleborgs FF Ängelholms FF
Vasalunds IF Örgryte IS Mjällby AIF
Helsingborgs IF IFK Norrköping AIK
Jönköpings Södra IF Brommapojkarna Varbergs BoIS
Örebro SK

Gruppindelning med länkar till spelschema finns på Gothia Cups webbsida.

Gothia Tipselit Trophy P17
Regerande P17-mästarna IF Elfsborg är på plats för att försvara titeln. Tillsammans med tio andra svenska klubbar tampas man med 13 utländska lag från fem olika kontinenter om den prestigefyllda pokalen.

GRUPP 1 GRUPP 2 GRUPP 3
Helsingborgs IF Kalmar FF AIK
Hammarby Djurgården IFK Göteborg
Yeovil Town FC (England) Right to Dream (Ghana) Aberdeen FC (Skottland)
TikiTaka Academy (Nigeria) Las Vegas Sports Academy (USA) Gamba Osaka (Japan)

 

GRUPP 4 GRUPP 5 GRUPP 6
IF Elfsborg Jönköpings Södra Malmö FF
NTG/SC Villa (Uganda) IFK Norrköping Örebro SK
Skonto FC (Lettland) ASEC (Elfenbenskusten) NK Krsko (Slovenien)
Orsomarso FC (Colombia) ACBB Paris (Frankrike) Osasco FC (Brasilien)

Gruppindelningen med länkar till spelschema finns på Gothia Cups webbsida.

Fakta Gothia Cup Tipselit Trophy:
Tipselit Trophy är en talangturnering för 15- och 17-åringar som ingår i Gothia Cup. 24 inbjudna lag (11 från Sverige och 13 från utlandet) deltar i P17-turneringen och 16 lag (9+7) i F17-klassen. I den nystartade P15-klassen ingår 25 lag, alla svenska. Lagen delas in i grupper där gruppvinnaren samt de bästa tvåorna går vidare till A-slutspel.

Fakta Svenska Spel Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 58 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2016 hade totalt 749 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 244 av dessa spelade i Allsvenskan och 320 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se