Underläge borta mot Helsingborgs IF och fyra minuter kvar på klockan. Då klev Marcus Mathisen fram, satte två mål och förde Halmstads BK till Allsvenskan 2017.

Efter 1–1 i den inledande matchen i på Örjans Vall i Halmstad var det länge en mållös match på Olympia som spelade hemmalaget Helsingborgs IF i händerna. Henrik Larssons mannar såg ut att hålla tätt, vilket hade inneburit allsvenskt spel även nästa säsong.

Och utgångsläget blev inte sämre i den 83:e minuten när Suprise Ralani och Jordan Larsson for iväg i en kontring. Larsson agerade avslutare och fixade 1–0.

Tre minuter senare fick Halmstads BK nytt syre. Straffspark och fram klev den för dagen avstängde Fredrik Liverstams ersättare, Marcus Mathisen. Mathisen höll nerverna i styr och utjämnade.

Om resultatet hade stått sig hade matchen fortgått till förlängning, men så blev det inte. Istället var det Marcus Mathisen som på nytt i matchens sista minut hittade nät. 1–2, och Helsingborg behövde i det läget göra två mål för att vinna dubbelmötet. Ett berg som helt enkelt inte gick att bestiga.

I och med resultatet spelar Halmstads BK i Allsvenskan 2017 efter ett år i Superettan. Helsingborgs IF lämnar landets högsta serie efter 23 år.