I samband med Veckans Match anordnas en speedshootingtävling där det gäller att skjuta så hårt man kan. En spelare koras som vinnare i respektive klubb i Allsvenskan och Superettan och resultatet läggs så småningom ihop så att en ensam vinnare koras. I Halmstad drog Eric Smith till med ett skott som mätte 110 km/h.
– Jag har ett okej skott, säger hårdskjutaren Smith till SEF.

Eric Smith vill inte påstå att han är känd för att skjuta hårt men medger att han dragit några långskott i mål för Halmstad.
– Jag vet inte om jag är känd för att skjuta hårt, jag har inget sådant rykte i alla fall. Jag har ett okej skott och har gjort några mål från distans.

Det är Svenska Spel som anordnar tävlingen där tre spelare från varje lag utses att bli bäst i klubben, och sedan alltså har chansen att bli den som skjuter hårdast bland spelarna i Allsvenskan och Superettan. Eric Smith tror att tävlingen kan bli en liten snackis.
– Ja, det kan vara ganska roligt. Det blir lite prestige om vem som skjuter hårdast.

Har du mer att ge?
– Jag var inte uppvärmd så jag kan nog skjuta hårdare, skrattar Smith.

Eric Smith fick även representera Halmstad som klubbens profil när Veckans Match besökte staden. Det innebär att Smith har rötterna i Tipselit och räknas som en av klubbens stora talanger. Framtiden vill han dock inte uttala sig för mycket om utan målsättningen är att spela mer regelbundet.
– Detta året blir jag kvar i Halmstad, sedan vet jag inte. Klart jag vill spela mer men det är bara träna på så får vi se.

HBK:s hårdskjutande mittfältare spelar också i U19-landslaget men ser det än så länge bara som en bonus.
– Det är så klart roligt att spela i landslaget och jag satsar på att få fortsätta göra det. Framöver vill jag också spela utomlands och testa hur långt jag kan nå, men just nu fokuserar jag bara på Halmstad. Landslaget och annat är mer en bonus.

Speedshootingtävlingen efter åtta stopp:

  1. 112km/h Daryl Smylie, Jönköpings Södra
  2. 110 km/h Eric Smith, Halmstad
  3. 106 km/h Pontus Nordenberg, Åtvidaberg
  4. 100 km/h Gustav Sandberg-Magnusson, Brommapojkarna
  5. 92.6 km/h Alexander Lago, Utsikten
  6. 92 km/h Romario Pereira Sipao, Kalmar
  7. 90.8 km/h Marko Atanckovic, Frej

Speedshootingen i Helsingborg fick ställas in på grund av dåligt väder.

Fakta Veckans Match:
Samtliga lag Allsvenskan och Superettan får en arrangörsdag var där klubben inom ett eventområde får chansen att marknadsföra sin egen klubb i sin stad, eller del av stad.

Syftet är att stärka banden mellan klubbarna och allmänheten.

Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Totalt är 733 aktiva spelare registrerade inom Tipselit just nu. 240 spelar i Allsvenskan och 234 i Superettan.

Robert Johansson / FOTO: UMG/Veckans Match