Det blev ingen bra kväll för Hammarbys U19-lag. Ajax var numret för stort och vann med 4-0 i Stockholm i den första matchen av två i UEFA Youth League.
– Kvalitén tar ut sin rätt i andra halvlek, säger Hammarbys Kleber Saarenpää till klubbens egna Twitterkonto.

Hammarby hade 0-0 efter den första halvleken och skapade några bra lägen genom den från Allsvenskan meriterade Leo Bengtsson, men hämmades också när samme Bengtsson fick utgå på grund av skada strax innan halvtidsvilan.

– Vi gjorde en bra första halvlek men kvalitén tar ut sin rätt i den andra. Vi blir trötta och gör misstag, säger Kleber Saarenpää.

Ajax avgjorde matchen i den andra halvleken när Jurgen Ekkelenkamp gjorde både 1-0 och 2-0 innan loppet av tre minuter. Marcus Mitander hade ett bra läge att reducera Ajax ledning men missade, och istället gjorde holländarna 3-0 med tjugo minuter kvar att spela.

I matchens allra sista minut satte Ryan Gravenberg 4-0 och Hammarbys uppförsbacke inför returen är nu monumental.

– Det är surt nu men det handlar om att dra lärdom, menar Saarenpää.

Returen i Amsterdam spelas den 17 oktober.

Matchfakta:
Hammarby – Ajax 0-4
UEFA Youth League 1:2
1 712 åskådare, Tele2 Arena, Stockholm

0-1 Jurgen Ekkelenkamp, min.51
0-2 Jurgen Ekkelenkamp, min.53
0-3 Ché Nunnely, min.70
0-4 Ryan Gravenberg, min.90

Hammarbys lag:
Guilliano Gatica;
Jakob Rylander, Albin Hultin, David Alm, Oscar Krusnell;
Elias Durmaz, Abiel Sequar(C), David Nilsson (Alex Douglas, min.85), Leo Bengtsson (Kevin Jarret, min.35);
Olle Edlund (André Alsanti, min.75) , Marcus Mitander

Fakta UEFA Youth League:
64 lag deltar i turneringen. 32 lag i Champions League Path dit U19-lagen kvalificerar sig tack vare att klubben A-lag kvalificerar sig till Champions League, och 32 lag i Domestic Champions Path, dit man i Sverige kvalificerar sig genom att vinna den inhemska U17-serien föregående säsong.

I Champions League Path spelar lagen parallellt med den ordinarie Champions League medan lagen i Domestic Champions Path spelar som en cup där lagen möts i dubbelmöten.

De båda olika delarna av UEFA Youth League slås ihop från och med åttondelsfinalerna och spelas sedan som ett vanligt slutspel.

RB Salzburg är regerande mästare efter seger i finalen mot Benfica.

Fakta Svenska Spel Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 58 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2016 hade totalt 749 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 244 av dessa spelade i Allsvenskan och 320 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se