Hammarby får storfrämmande i den första omgången i UEFA Youth League när Ajax kommer på besök till Stockholm.
– Det är kul att möta en så meriterad motståndare, säger en inspirerad Johan Lager, Hammarby.

Ajax var kanske det tuffaste motståndet som Hammarby kunde få från den geografiska pott klubben var indelat i, i UEFA Youth League. Klubbens ungdomsakademi är välkänd och här får Hammarby, som enda svenska lag som är med och slåss om Lennart Johansson Trophy i ”ungdomarnas Champions League”, något att bita i.

– Innan säsongen så var turneringen kanske inte prioriterad men nu blir det fokus på uppgiften, säger Johan Lager.

Dubbelmötet spelas den 27 september och den 18 oktober. Hammarby börjar hemma. Går Hammarby vidare väntar vinnaren av Legia Warszawa och isländska Breidablik i ett dubbelmöte den 1 och 22 november. Hammarby börjar i så fall borta.

Turneringen är indelad i två delar, en Champions League Path som är en exakt avspegling av riktiga Champions League, och en Domestic Champions Path där Hammarby deltar i egenskap av guldet i U17-SM förra hösten.

Hammarbys del av turneringen spelas som cupspel i dubbelmöten och slås till våren ihop med Champions League Path, när det är dags för åttondelsfinaler.

Tidigare år så har Elfsborg, Malmö och AIK spelat i UEFA Youth League.

Fakta UEFA Youth League:
64 lag deltar i turneringen. 32 lag i Champions League Path dit U19-lagen kvalificerar sig tack vare att klubben A-lag kvalificerar sig till Champions League, och 32 lag i Domestic Champions Path, dit man i Sverige kvalificerar sig genom att vinna den inhemska U17-serien föregående säsong.

I Champions League Path spelar lagen parallellt med den ordinarie Champions League medan lagen i Domestic Champions Path spelar som en cup där lagen möts i dubbelmöten.

De båda olika delarna av UEFA Youth League slås ihop från och med åttondelsfinalerna och spelas sedan som ett vanligt slutspel.

RB Salzburg är regerande mästare efter seger i finalen mot Benfica.

Fakta Svenska Spel Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 58 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2016 hade totalt 749 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 244 av dessa spelade i Allsvenskan och 320 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se