När säsongens alla tävlingar sammanfattas så står det klart att Hammarby IF vinner tre av fyra ungdomsmästerskap. Något som klubben själv förklarar med en tydligare klubbidentitet.
– Vi har många duktiga tränare och personer i vår Akademi som arbetar hårt och medvetet varje dag för att utveckla alla duktiga spelare, säger Jocke Rydberg, Akademichef i Hammarby.

Hammarby vann finalen i både U16 och i Folksam U21 i år. I den förstnämnda besegrades Malmö FF med 2-1 och i den andra BK Häcken med 2-0. I U19 Allsvenskan blev det guld på fler gjorda mål än BK Häcken efter en osannolik sista omgång där Vasalund besegrades med 11-0 på hemmaplan.

U17 Allsvenskan blev enda nivån där Hammarby gick bet. Den vann istället IF Elfsborg före tvåan IF Brommapojkarna.

Hammarby har konceptet klart för sig för att fortsätta vara framgångsrika även kommande säsonger.

– Vi kommer att arbeta för att skapa en ännu tydligare och skarpare identitet. Sen tror jag att det är prioriterat att hela tiden jobba aktivt för att den miljö som våra ungdomar verkar inom bygger på goda värderingar. Det är ändå grunden för att kunna skapa en spelarutbildning av absolut högsta klass som vi sen ska pumpa ut varje dag, på varje träning, till varje spelare, så att de får möjlighet att en dag spela på högsta nivån. Det låter kanske lite som klyschor – men det är faktiskt så vi arbetar, säger Jocke Rydberg.

Segern i U19 Allsvenskan gjorde också så att Hammarby tillsammans med BK Häcken fick representera Sverige i de Skandinaviska Mästerskapen för U18-lag. Här fick båda svenska lagen hårt motstånd. Norska Sogndal vann hela turneringen före danska AGF. Hammarby blev bästa svenska lag på plats fyra medan BK Häcken slutade sexa.

Övriga vinnare på ungdomssidan 2018 är Ligacupens segrare BK Häcken (U16), IFK Norrköping (U17) och IFK Göteborg (U19) samt AIK som tog hem SEF Trophy för U15-lag i samband med sommarens Gothia Cup. IFK Göteborg blev där bästa svenska lag i U17-klassens Gothia Trophy, när de slutade tvåa efter Right to Dream från Ghana.

Alla ungdomsvinnare 2018:
Ligacupen:
U16: BK Häcken
U17: IFK Norrköping
U19: IFK Göteborg

Gothia Cup – SEF Trophy P15: AIK
Gothia Cup – Gothia Trophy P17: Right to Dream, Ghana (IFK Göteborg tvåa)

Nationella U16-serien: Hammarby IF
U17 Allsvenskan: IF Elfsborg
U19 Allsvenskan: Hammarby IF
Folksam U21: Hammarby IF

Skandinaviska Mästerskapen U18:
1. Sogndal (Norge)
2. AGF Aarhus (Danmark)
3. FC Midtjylland (Danmark)
4. Hammarby IF (Sverige)
5. Rosenborg (Norge)
6. BK Häcken (Sverige)
7. Mjöndalen (Norge)
8. Bröndby (Danmark)

UEFA Youth League:
KR Reykjavik – IF Elfsborg 1-2
IF Elfsborg – KR Reykjavik 1-0

IF Elfsborg – Chelsea 0-3
Chelsea – IF Elfsborg 6-0

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2017 hade totalt 803 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 282 av dessa spelade i Allsvenskan och 353 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se