En vecka in på sitt nya uppdrag som akademichefsutvecklare inom Svensk Elitfotboll börjar Thomas Hasselgren redan bli varm i kläderna. Och idéerna är många.
– Jag tror att jag har mycket erfarenhet och kunskap att dela med mig av till klubbarna, säger han.
46-årige Hasselgren kommer ursprungligen från värmländska Karlskoga men har sedan 2012 varit hemmahörande i Norge, där han under de senaste sex åren ansvarat för landets enda femstjärniga akademi, Vålerenga.
Vilken som blir Thomas Hasselgrens nästa bostadsort är dock oklart. Det spelar inte heller någon större roll då jobbet som akademichefsutvecklare innebär många resdagar per år.
– I fredags gjorde jag mitt första klubbesök hos IFK Norrköping, sedan var jag i Stockholm för att prata om certifiering och nu i veckan ska jag till Degerfors och Örebro. Ambitionen är att besöka alla 32 SEF-akademier inom ett år. Jag tycker att det är viktigt att träffa dem och se på plats hur de jobbar, säger han.
Inom Svensk Elitfotbolls akademinätverk, Unicoach, finns det sedan länge en beundransvärd spridningskultur där de enskilda klubbarna transparent delar med sig av sina kunskaper för att förbättra den inhemska nivån överlag.
Ambitionen är att dra ännu mer nytta av just den delen framöver, och i Thomas Hasselgrens planering kommer det bland annat ske i form av digitala webbinarier.
– Det är en enklare och billigare fortbildningsform än att träffas fysiskt, och genom dessa träffar kan klubbarna få visa och dela med sig av vad de gör bra. Tanken är att ha olika teman under dessa träffar och jag tror att det kan vara en spännande grej att jobba med, som dessutom kommer SEF-klubbarna till nytta.
Under sin pågående “SEF-turné” i landet ska även Hasselgren, genom sin yrkesroll, försöka att identifiera medlemsklubbarnas konkurrensfördelar, och se om det går att utveckla dem ännu mer.
I arbetsbeskrivningen ingår också att se över och modernisera den nuvarande certifieringsmodellen.
– Den var säkert bra när den sattes för tio år sedan, men därefter har det hänt otroligt mycket. Där kommer jag med en bra referens på hur man gjort i Norge, samtidigt som jag även sett andra utländska modeller på nära håll. Min uppgift blir att sträcka på toppklubbarna och akademierna och göra saker som folk kanske upplever att “oj, det där var tufft”, men sådan är nivån utanför Sveriges gränser. Det som är bra i Sverige är kanske inte alltid så bra internationellt. Det finns mycket att göra, resonerar Hasselgren.