"

Tillsammans utvecklar vi svensk elitfotboll

"

<
15 juli, 2015

Hur läggs spelschemat?

Det finns en rad parametrar att ta i beaktning när spelschemat för en serie ska fastställas. Yttre faktorer påverkar en hel del och det är många som vill ha ett ord med i spelet. Grovt sett handlar det om att få plats med 480 matcher i Allsvenskan och Superettan på drygt 100 dagar och tanken med denna text är att du som läsare ska få en ungefärlig koll av hur det går till.

Svenska Fotbollförbundet ansvarar ensamt, enligt FIFA:s och UEFA:s regler, för att besluta om spelschemat men det sker givetvis i samråd med bland annat SEF som har en viktig roll att bereda många olika intressenters önskemål för att skicka med det till SvFF inför beslut.

Det första som sker är att FIFAs och UEFAs matchkalendrar tas i beaktning. UEFA har blockerade datum där matcher inte får spelas och FIFA har datum där matcher kan spelas men där klubbarna måste släppa spelare i det fall att de blir uttagna till sina respektive landslag.

Efter detta sker följande procedurer innan serien lottas av en dator:
– Högriskmatcherna tidsbestäms
– Arenorna får komma med önskemål när det passar bäst att spela vissa matcher eller om de är upptagna vissa datum. Delar två lag eller fler på en och samma arena så ska helst bara ett av dem vara hemmalag i samma omgång.

När serien lottas finns ett beslut från Svenska Fotbollförbundet att varje lag ska både börja och avsluta säsongen med en hemma- och bortamatch eller borta- och hemmamatch.

När spelordningen är klar ska matcherna fram till sommaruppehållet datumbestämmas. Här måste vi också ta hänsyn till lag som spelar i samma stad även om de inte delar arena. Helst ska inte de lagen spela hemma i samma omgång även om de spelar på olika arenor. Blir det så ändå så får de spela på olika dagar.

I det här skedet är det många andra som ska yttra sig innan något blir bestämt. Alla utifrån sina respektive förutsättningar:
– Klubbarna för att få matcherna att spelas på så attraktiva datum som möjligt.
– Polisen med sitt säkerhetstänk.
– TV-rättighetsinnehavaren vill ha bra sändningstider.
– Elitfotbollens huvudsponsor för sin marknadsföring.
– Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) för att matcherna ska passa supportrarna så bra som möjligt.

Tre av fyra säsonger spelas det mästerskap för A-landslag eller U21 och då får inte Allsvenskan pågå samtidigt, det gör att sommaruppehållet är olika datum från år till år.

Anledningen till att bara halva serien tidsbestäms är dock en annan. De svenska lagens kval till Europaspelet påverkar eftersom det pågår i juli månad och eftersom den svenska cupfinalen avgör vilket lag som tar den sista platsen så måste den matchen spelas innan resten av spelschemat fastställs. Så fort cupfinalen är avgjord så vet vi vilka svenska lag som får kvala till Europa och då fastställs resten av Allsvenskan och Superettan på kort tid.

MER FRÅN SEF

Domarna förbereder sig för säsongen

29 mar 2023

Fotboll på riktigt när Superettans upptaktsträff gick av stapeln

27 mar 2023

Rapport från Svensk Elitfotbolls årsmöte

25 mar 2023

Mats Enquist och Karl-Erik Nilsson avtackade på årsmötet – Mats Enquist invald som hedersledamot i Svensk Elitfotboll

24 mar 2023

En kväll i fotbollens tecken på Handelshögskolan

23 mar 2023

Senaste nytt

Fotboll på riktigt när Superettans upptaktsträff gick av stapeln

27 mar 2023

Domarna förbereder sig för säsongen

29 mar 2023

Rapport från Svensk Elitfotbolls årsmöte

25 mar 2023

Mats Enquist och Karl-Erik Nilsson avtackade på årsmötet – Mats Enquist invald som hedersledamot i Svensk Elitfotboll

24 mar 2023

En kväll i fotbollens tecken på Handelshögskolan

23 mar 2023