Naturgräs eller konstgräs? Den eviga debatten. Svaret på frågan kan vara hybridgräs. En intressant mix av de båda underlagen och som utvecklats mycket på sistone.
– Vi arbetar aktivt för att våra matcher ska spelas på bästa möjliga underlag, säger Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll.

Hybridgräset består i runda slängar av 80% naturgräs och 20% konstgräs där det senare fungerar som en armerande grund, under naturgräset. Fotbollen skulle alltså spelas på naturgräs men i det fall slitaget av någon anledning blir för stort så tar konstgräset över i stället för gropar och/eller jordhögar. Det gör att fotbollen i teorin alltid spelas på en jämn och grön matta. Klubbarna från Allsvenskan och Superettan bjöds under en dag in till att lära sig mer om underlaget genom att lyssna på olika leverantörer av hybridgräs.

– Hybridgräset är ett jättebra alternativ till konstgräs. Hybriden har det bästa från bägge sidor. Slitstyrkan på planen påminner om konstgräs men det känns som att spela på gräs. Ja, det ÄR gräs till stor del eftersom det är en gräsplan förstärkt med konstgräs. Konstgräset ligger under naturgräset och tar över om naturgräset slits ner, säger den gamle målvakten Dick Last, i dag återförsäljare av hybridgräs.

Syftet med dagen var att lära sig mer om hybridgräset och öka kunskaperna. I teorin kan ett fungerande hybridgräs förlänga den svenska säsongen med en månad åt vardera håll samt göra att fotbollsplanerna skulle vara i toppskick under hela säsongen. Hybridgräset används med gott resultat i stora delar av Europa redan i dag och med den utgångspunkten är det intressant även för svenska klubbar att lära sig mer om underlaget.

– En vanlig gräsplan i mars är bara jord. Med hybridgräs ser det grönt ut. Börjar serien tidig så har de med hybrid en fördel. Värmen gör att gräset, som måste ha värme, har hunnit växa upp. Du får aldrig gropar eller revor efter tacklingar på planen, menar Dick Last.

Fortfarande oprövat
Det finns ännu några frågetecken vad gäller hybridgräs i Sverige. En är att underlaget är oprövat på de breddgrader som de svenska lagen spelar på. Hur reagerar hybriden på frost? En annan fråga är vad det kostar att installera och sköta hybridgräs och om nyttjandetimmarna minskar. Flera klubbar är bara hyresgäster på sin egen arena, eftersom den ägs av kommunen. Det är många intressen att beakta.
– Hybridgräset håller längre än konstgräset. Men man kan inte spela på det lika ofta för det sliter på vanliga gräset. Hybriden skulle ha lägre nyttjandegrad än konstgräs men mer än naturgräs. Dessutom skulle det vara olika nyttjandegrad i olika delar av Sverige, säger Dick Last.

En annan sak som är viktig för klubbarna är priset. Dick Last menar att skillnaden mot vad det kostar att anlägga konstgräs inte behöver vara så stor.
– Det är så stor skillnad men det är lite dyrare med hybrid än konstgräs. Man måste så en gräsmatta som annars, men i konstgräset. Men, räknar man med brukartimmar i förhållande till enbart naturgräs så blir skillnaden inte stor i kostnad, däremot i kvalitet och säsong.

Leverantörerna är positiva för en eventuell utveckling i Sverige men det är många frågor som måste få ett svar i både teori och praktik innan det kan hända något i Sverige. Det finns klubbar i Sverige som är mer intresserade än andra och mycket talar för att vi inom en snar framtid har minst en klubb med en hybrid träningsplan. Denna kommer då att fungera som testexempel och visar det sig slå väl ut så kanske vi får se hybrid i Allsvenskan.

– Just nu ligger det ännu rätt långt bort i tiden. Det är stora investeringar och vi kan inte bara chansa. Tills vidare samlar vi in den kunskap vi kan, lär oss mer och försöker se skillnader mellan de olika underlagen, säger Ola Rydén, Liga- och Evenemangsansvarig på Svensk Elitfotboll.

Svensk Elitfotboll äger inte rätt att besluta i frågan om underlaget, oftast ligger den rätten inte ens på klubbarna. Inom Svensk Elitfotboll vill vi däremot föra en konstruktiv och utvecklande diskussion i ämnet, för att kunna påverka besluten i rätt riktning med fakta som stöd.

Fakta hybridgräs:

  • Konstgräs läggs som en armerande grund i form av ett rutnätsmönster
  • Sedan sår man naturgräs i rutnätsmönstret och låter det växa upp över konstgräset
  • När man sedan klipper gräsmattan så ser man till att hålla det på en nivå ovanför konstgräset så att man hela tiden spelar på naturgräset.
  • Gräsmattan sköts sedan som en vanlig gräsmatta vad gäller bevattning och dränering etc.
  • En förutsättning för hybridgräsets fortlevnad är värme i marken, precis som det är med vanligt gräs.

 

Hybridgräset används i hela Premier League, i stora delar av Italien och Holland samt exempelvis även på Santiago Bernabeu i Madrid.

Robert Johansson