Från och med i år arrangeras evenemanget Allsvenskans stora pris av tv-bolaget C More och Fotbollsmagasinet Offside i samarbete med Föreningen Svensk Elitfotboll. Arrangemanget blev en stor framgång och uppmärksammades stort av media i hela landet.

Pricken över i blev Tobias Hysén, IFK Göteborgaren, som först tog hem priset som årets anfallare och därefter den allra mest prestigefyllda utmärkelsen som Allsvenskans mest värdefulle spelare 2013.

 

Text: Michael Ljungberg, Textbyrån MLT / Foto: Bildbyrån

 

31-årige Tobias är en av landets mest meriterade fotbollsspelare och fortfarande glödhet. Han missar dock tyvärr VM-kvalplayoffmatcherna mot Portugal på grund av skada. Att Tobias uppskattas även utanför IFK Göteborg och landslaget bevisas av juryns sammansättning.

 

Den bestod nämligen av Allsvenskans 16 huvudtränare och lagkaptener plus 32 utvalda journalister och experter med Allsvenskan som specialområde. Dessutom ingick representanter för rikstäckande och lokala media, press och tv, radio, webbtidningar och Svenska Spel. Förbundskapten Erik Hamrén och hans motsvarighet i U21 Håkan Ericson fullbordade laguppställningen.

 

De hedrande utmärkelserna är uppenbarligen prima plåster på såren för Tobias Hysén, som inte lät alltför nedslagen över att missa VM-kvalupplösningen då vi fick en pratstund.

 

• Allmänna läget, du är ju skadad och missar VM-kvalplayoffet?

– Läget är väl egentligen rätt bra. Även om det är rehab som gäller ett par veckor nu. Men det är ingenting som ska behöva bli ett problem på längre sikt.

 

• Förutom priset som årets anfallare fick du den mest prestigefyllda titeln, den som Allsvenskans mest värdefulla spelare. Hur känns det?

– Kanonbra! Sådana priser brukar alltid gå till någon som vunnit någonting. Men uppenbarligen har motspelare och tränare i Allsvenskan, journalisterna och de andra i juryn röstat fram mig. Det känns fantastiskt kul.

 

• Hade du väntat dig det?

– Nej, hade jag nog egentligen inte. I och för sig har jag haft en bra säsong och efter de två målen mot Tyskland blev det ännu mer fokus på mig. Jag trodde väl själv att Magnus Eriksson skulle få pris, åtminstone som årets anfallare. Men det röstades om det och det var jämnt i båda kategorierna. Marginalerna var på min sida och det är jag väldigt tacksam för.

 

• Hur rankar du en sådan titel jämfört med alla andra framgångar du har haft i karriären?

– Det betyder otroligt mycket. Precis som det gjorde när jag fick den 2009, på Fotbollsgalan den gången. Individuella priser är en bonus jämfört med det man vinner som ett lag. Även om jag hade bytt alla individuella priser mot ett SM-guld. Så är det.

 

• Innebär det inspiration inför framtiden?

– Absolut. Även om vi i IFK Göteborg inte nådde ända fram har 2013 varit ett bra år för mig personligen. Med allt vad det innebär av att ha respekt hos andra lag och andra tränare. Det ger hög motivation för att satsa vidare på en ny försäsong. Även om SM-guld är viktigast är sådana här utmärkelser en jätteboost.

 

• Fotbollsframtiden, ja, hur ser den ut för din del?

– Mitt kontrakt med Blåvitt går ut 2015. Det är två säsonger till. Dyker ingenting upp så är det klart att jag stannar kvar och jag jagar absolut inget annat. Skulle de komma upp något spännande alternativ får man ta ställning det då. Det är inget jag går omkring och tänker på. Jag är 31 år nu så det ska mycket till för att det skulle komma något riktigt bra. Men OM det skulle göra det så är chansen, eller risken om man vill säga det, större att man sätter sig ner och lyssnar lite extra eftersom det i så fall skulle bli slutstationen på karriären. Det vore dumt att förneka att det finns lite egotänk i allt det kollektiva.

 

• Hur viktigt är det att Sverige går till VM – för svensk fotboll och för dig personligen?

– Framförallt vore det fantastiskt för svensk fotboll om det kunde bli en mästerskapssommar igen. I synnerhet ett VM i Brasilien med deras fotbollskultur och intresse. Större än så blir det nog inte. Sedan är det en annan sak att svensk fotboll överlever om vi skulle missa VM.

 

• Din bästa match i karrären?

– Det var nog mot Blåvitt när jag spelade i Djurgården! En ren seriefinal 2005 några omgångar från slutet. Vi vann på Nya Ullevi med 3–1. Jag gjorde två mål och hade en assist. I slutändan var det den avgörande matchen som gjorde att Djurgården vann SM-guldet.

 

• …och din bästa match 2013?

– Det är nog ingen match som sticker ut speciellt, även om det var många matcher som var bra, riktigt bra till och med. Men det är klart att de matcher man gjort mål i var lite speciellt, säger Tobias.

 

Just mål blev det för övrigt några stycken för Tobias Hysén 2013. Närmare bestämt 25 stycken i tävlingsmatcher, fördelade på 3 landslagsmål, 14 allsvenska- och 8 cupmål. Hyfsat imponerande, om man säger så.

 

Fakta/Tobias Hysén

Född: 9 mars 1982.

Längd och vikt: 180 centimeter, 82 kilo.

Familj: Sambon Maria (sedan 2001), sönerna Lucas, 6 år, och Lion 2,5 år.

Klubb: IFK Göteborg.

Tidigare klubbar: Lindholmens IF, Lundby IF –1999, BK Häcken 2000–03, Djurgården 2004–06, Sunderland AFC (England) 2006-07.

Landslagsdebut: 
22 januari 2005, Sydkorea 1–1.

 

 

Så kommenterar Tobias sina ”pristagarkolleger”

 

Vi bad Tobias Hysén säga sin åsikt om de övriga pristagarna.

 

 

Årets allsvenska…

 

…målvakt.

Etrit Berisha, Kalmar FF (nu i Lazio, Italien).

– Jag tycker det säger sig självt att han vann det priset trots att han inte ens spelade hela säsongen. Han tog både ett och två kliv i stabilitet och utökade sin kapacitet från att göra de där monsterräddningarna till att ta resten också.

 

…försvarare.

Per Karlsson, AIK.

– Egentligen ganska fantastiskt med tanke på vilka mittbackar AIK har. Per Karlsson var väl närmast nummer fyra i hierarkin inför säsongen. Det slutade med att Per var bäst av allihop! Bra kille, lugn och stabil utan att göra något väsen av sig. Har det mesta.

 

…mittfältare.

Jiloan Hamad, Malmö FF (snart 1899 Hoffenheim, Tyskland).

– Samma sak där. Han har också tagit flera kliv. Höjt sin lägstanivå och är väldigt, väldigt duktig när det stämmer för honom. Men Hamad är aldrig dålig. Börjar påminna lite om Niclas Alexandersson.

 

…anfallare.

• Tobias Hysén, IFK Göteborg.

 

…nykomling.

Melker Hallberg, Kalmar FF.

– Framförallt med tanke på hur han började säsongen med att trycka in mål till höger och vänster. Killen är tonåring och spelar som han varit med i Allsvenskan flera år. Melker har en väldigt ljus framtid och jag röstade själv på honom.

 

…tränare.

• Rikard Norling, Malmö FF

– Det stod mellan och Per Mathias Högmo i Djurgården beroende på hur man ser på det. Jag röstade på Högmo med Norling som tvåa med tanke på hur sjukt illa till Djurgården låg när Högmo tog över. Malmö är ju alltid mer eller mindre ett topplag. Men Norling har gjort ett jättebra jobb och är absolut värd priset, även om jag som sagt tycker Högmos prestation var snäppet vassare.

 

…mest värdefulle spelare.

Tobias Hysén, IFK Göteborg

 

Dessutom delades det ut ytterligare två utmärkelser. Dels Supportrarnas stora pris som gick till AIK:s Per Karlsson (se ovan) och Fotbollskanalens mer humoristiska pris till årets röst, vilket tillföll John Alvbåge, IFK Göteborg.

– Alvbåges röst är väl vi, som hör den var eviga dag, lite trött på, säger Tobias Hysén och skrattar.