Under nästan en timme av P17 Allsvenskans final höll Djurgården tätt med en man mindre på planen – men i slutminuten kom det mål som säkrade IFK Göteborgs guld.
 Killarna har visat gång på gång att de pallat trycket, säger IFK-tränaren Johan Karlsson till Unicoach.

Stockholms Stadion var spelplats för årets P17-final, i kylslaget novemberväder och med ett par hundra åskådare närvarande. På varsin planhalva stod också två fotbollslag som imponerat rejält under 2023.

Djurgården hade demonstrerat sin enorma styrka i en mängd kniven-mot-strupen-matcher, medan IFK Göteborg följt upp titeln i Skandinaviska Mästerskapen med att även vinna Ligacupen.

Det som saknades var ett SM-guld – och det kom via Natanael Lundéns 2-1-mål i samband med en trippelchans i den 89:e matchminuten.
– Det var lite krampaktigt och vi hade marginalerna med oss, men det ska man ha över en säsong. Sedan lider jag såklart med Djurgården som fick spela med tio man i finalen. De kämpade extremt hårt och visade att de förtjänade att vara här, säger Johan Karlsson, tränare i IFK Göteborg.

Ja, första halvlek var händelserik. Djurgården tog ledningen i den 13:e minuten när högerbacken Noah Östberg rann igenom och hittade en lucka i svår högervinkel. 

IFK Göteborg kvitterade på straff genom skyttekungen Leon Dusi, och i samband med det fick en av DIF:s klarast lysande akademistjärnor, Kalipha Jawla, gult kort. Med halvtimmen spelad kom även det andra av den kulören, vilket resulterade i en utvisning.

Det satte tydlig prägel på matchen, där ett samlat hemmaförsvar försökte hålla “Blåvitt”-spelarna på utsidan och kontra när tillfället gavs.
– Att orka så länge mot ett så bra och bollskickligt lag är jättebra gjort. Egentligen tillät vi dem bara att skjuta utifrån och slå inlägg, där vi är starka på huvudet. Det var en strålande insats i det läget. Sedan blev det så tids nog att en boll studsade rätt åt deras håll när de fick tre eller fyra lägen, och det är ju svårt att försvara sig mot, konstaterar Djurgårdens tränare Martin Andersson.

Johan Karlsson var samtidigt inte helt nöjd med IFK Göteborgs spel under den sista timmen.
– Vi skulle ha gjort det bättre. Vi skapade alldeles för få målchanser för att vara elva man på planen. Jag är nöjd med att vi vinner, men inte sättet vi gör det på.

Varför är det just IFK Göteborg som vinner guld P17 Allsvenskan i år?
– Det är en väldigt mentalt stark grupp. Många profiler, många spelare som tar ansvar, kombinerat med en extrem individuell skicklighet. Vi har fått ihop det och alla har förstått sin roll: alla bidrar oavsett om de spelar 90 minuter eller hoppar in. Därför blev det SM-guld!

Tack vare titeln får IFK Göteborg också delta i nästa års upplaga av UEFA Youth League.