Det blev en svensk totalseger när Skandinaviska Mästerskapen för P17-lag avgjordes i Borås. IFK Göteborg tog hem turneringssegern efter vinst på straffar mot FC Köpenhamn i en dramatisk final.

IFK Göteborg hade ledningen med 3-1 i slutskedet av finalmatchen men FC Köpenhamn kom tillbaka till 3-3. Till råga på allt så missade IFK Göteborg en av sina inledande straffar vilket gav danskarna övertaget.

Blåvitt kunde dock vända på steken och till sist gå vinnande ur match, final och turneringen med totalt 7-5 mot FCK.

– Det är en av de tuffaste matcher jag spelat i mitt liv, säger Oliver Thoresson, en av de tongivande spelarna, efter mötet med FC Köpenhamn.

Sveriges övriga bidrag i turneringen, Hammarby och Halmstads BK, slutade sexa respektive sjua i totalen.

IFK Göteborgs tränare Johan Karlsson, som fick se Leo Radakovic göra lagets ledningsmål i första halvlek, var också lyrisk efter segerfirandet:
– Killarna har bevisat sig från första matchen mot Halmstad och genom hela gruppspelet. Vi har inte haft mest boll i alla matcher, men jobbat hårdast i varje match i turneringen. Det är det som leder till det här, i kombination med att alla är väldigt duktiga fotbollsspelare.

Hur har matchningen varit under veckan?
– Väldigt, väldigt bra. Det är såna här matcher killarna vi behöver, det får de inte tillräckligt ofta i sina serier. Det brukar bli några i slutspelet på hösten, men de här är en nivå där vi får jobba med andra grejer som vi inte alltid kan göra mot de svenska lagen, konstaterar Karlsson.

Förra veckan avgjordes Skandinaviska Mästerskapen för P19-lag. Då vann Hammarby turneringen som spelades i spanska Marbella. Dubbelt upp för Sverige.

Placeringsmatcher söndag 11 december:
Plats 7-8: Halmstads BK – FK Haugesund 3-3 (6-5 straffar)
Plats 5-6: Rosenborg BK – Hammarby IF 4-2
Plats 3-4: FC Midtjylland – Odense Boldklub 1-1 (5-4 straffar)
Final: IFK Göteborg – FC Köpenhamn 3-3 (7-5 straffar)