20 av 23 EM-guldvinnare hade sitt ursprung i Tipselit. Det nya U21-landslaget vill inte vara sämre. Den trupp som spelade 1-1 borta mot Spanien innehöll 16 av 20 spelare från talangutvecklingsprogrammet, varav fyra med bakgrund hos IFK Norrköping.
– Vi gläds åt att dessa spelare får chansen att representera Sverige, och indirekt IFK Norrköping på olika sätt, på hög internationell nivå, säger Daniel Bäckström, Barn och Ungdomsmanager i IFK Norrköping.

De fyra spelarna med bakgrund i Norrköpings Tipselit är Linus Wahlqvist, Alexander Fransson, Muamer Tankovic och Kristoffer Olsson. Samtliga fick bra med speltid under U21-kvalmatcherna mot Estland och Spanien.
– U21-lagets insatser under den senaste samlingen imponerande och med tanke på att dessa fyra startade mot såväl Estland och Spanien så har de såklart bidragit, menar Daniel Bäckström.

Linus Wahlqvist och Alexander Fransson spelar fortfarande i det ”Peking” som kan ta SM-Guld om någon vecka medan Kristoffer Olsson och Muamer Tankovic har provat lyckan ute i Europa. I stort sett hela IFK Norrköpings A-trupp består av spelare från de egna leden. Är Norrköping i toppen för att stanna?
– Det är givetvis ambitionen. Säsongen har varit positiv ur många perspektiv och det är inspirerande och motiverande att ta sig an de avslutande matcherna, inte bara för de som är inblandade i och runt A-laget utan för samtliga som är verksamma i föreningen. Det är många som bör plussas för att så många egna produkter fått och tagit chansen och målsättningen blir förstås att det ska fortsätta fostras spelare som kan bidra i A-laget, säger Daniel Bäckström.

IFK Norrköping leder för närvarande Allsvenskan och har med tre omgångar kvar chansen att ta ett på förhand oväntat guld, men Daniel Bäckström vill inte tänka för mycket på det.
– Jag vill vara försiktig och inte riskera att ”jinxa” situationen. Som manager Andersson ofta påpekar; det klokaste är att titta till nästa match och ser till att göra det bästa möjliga av den. Vi har nu säkrat minst topp-3 och det får bli mitt okontroversiella svar: vi slutar sämst trea.

EM och OS på agendan
Vad gäller U21-landslaget så ska laget inte bara kvala till EM i Polen 2017, utan också göra sig redo för OS-spel i Rio de Janeiro nästa sommar. Norrköpingsspelarna bedöms ha stor chans att komma med.
– Jag utgår från att samtliga som deltagit i U21-laget under året har goda chanser till fortsatt spel. Skulle det bli så att dessa fyra är inblandade när det vankas OS-spel så är det naturligtvis en fjäder i hatten för IFK, anser Daniel Bäckström.

U21-landslaget har börjat EM-kvalet starkt och ligger för närvarande tillsammans med Spanien delad tvåa i sin grupp, två poäng efter Kroatien. Gruppvinnaren går direkt till EM i Polen medan kvalets fyra bästa tvåor (nio grupper) gör upp om de två sista platserna i mästerskapet (som är utökat från åtta till tolv lag).

I den senaste uttagningen fanns endast fem spelare kvar från det lag som vann EM-guld i somras. Pa Konate (ersatte en skadad Simon Tibbling i truppen), Kristoffer Olsson, Ludwig Augustinsson, Arber Zeneli och Victor Nilsson Lindelöf. Samtliga förutom Pa Konate fick speltid när Europamästarna spelade 1-1 borta mot starka Spanien.

Kopplar man samman A-landslaget med Tipselit så är situationen också god även här. 21 av 24 spelare kommer från talangutvecklingen. Här har IFK Göteborg mest spelare, med fyra stycken.

OS pågår i Rio de Janeiro, Brasilien mellan den 3 och 20 augusti 2016.
U21-EM i Polen pågår mellan 16 och 30 juni 2017.

U21-truppen och Tipselitbakgrund

Nuvarande klubb Tipselit
Anton Cajtoft Jönköpings Södra IF Jönköpings Södra IF
Jesper Johansson Mjällby AIF
Ludwig Augustinsson FC Köpenhamn IF Brommapojkarna
Pa Konate Malmö FF Malmö FF
Adam Lundqvist IF Elfsborg IF Elfsborg
Joakim Nilsson GIF Sundsvall
Victor Nilsson Lindelöf SL Benfica
Simon Sandberg BK Häcken BK Häcken
Noah Sonko Sundberg AIK AIK
Linus Wahlqvist IFK Norrköping IFK Norrköping
Ferhad Ayaz Gaziantepspor Kulubu Degerfors IF
Gustav Engvall IFK Göteborg IFK Göteborg
Alexander Fransson IFK Norrköping IFK Norrköping
Melker Hallberg Vålerenga Kalmar FF
Kerim Mrabti Djurgårdens IF
Gustaf Nilsson Falkenbergs FF Falkenbergs FF
Kristoffer Olsson FC Midtjylland IFK Norrköping
Erdal Rakip Malmö FF Malmö FF
Muamer Tankovic AZ Alkmaar IFK Norrköping
Arber Zeneli IF Elfsborg IF Elfsborg

 

A-landslagstruppen med Tipselitbakgrund

Nuvarande klubb Tipselit
Andreas Isaksson Kasimpasa SK Trelleborgs FF
Kristoffer Nordfelt Swansea FC IF Brommapojkarna
Robin Olsen FC PAOK Thessaloniki Limhamn Bunkeflo
Mikael Antonsson FC Köpenhamn IFK Göteborg
Pierre Bengtsson FSV Mainz 05 AIK
Andreas Granqvist FC Krasnodar Helsingborgs IF
Filip Helander Hellas Verona FC Malmö FF
Sebastian Larsson Sunderland AFC Eskilstuna City FC
Mikael Lustig Celtic FC Umeå FC / GIF Sundsvall
Martin Olsson Norwich City FC
Anton Tinnerholm Malmö FF Åtvidabergs FF
Gustav Svensson IFK Göteborg IFK Göteborg
Marcus Berg Panathinaikos FC IFK Göteborg
Jimmy Durmaz Olympiacos FC BK Forward
Albin Ekdal Hamburger SV IF Brommapojkarna
John Guidetti RC Celta de Vigo IF Brommapojkarna
Zlatan Ibrahimovic Paris Saint-Germain FC Malmö FF
Abdul Khalili Mersin Idmanyurdu SK
Kim Källström Grasshopper Club BK Häcken
Oscar Lewicki Malmö FF Malmö FF
Isaac Kiese Thelin FC Girondins de Bordeaux
Ola Toivonen Sunderland AFC Degerfors IF
Pontus Wernbloom CSKA Moskva IFK Göteborg
Erkan Zengin Trabzonspor AS Hammarby IF

 

Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Totalt är 733 aktiva spelare registrerade inom Tipselit just nu. 240 spelar i Allsvenskan och 234 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån