Sju raka segrar följdes av en åttonde när IFK Norrköping mötte Helsingborgs IF i P19 Allsvenskans avslutande omgång. Därmed hamnade också SM-guldet i Östergötland.
– Vi har känt en revanschlusta att visa att vi kan mycket bättre än förra året, säger tränaren Henric Pekkala.

P19 Allsvenskans sista speldag bjöd på inte helt oansenlig dramaturgi. IFK Norrköping hade titeln i egna händer och kunde säkra den vid minst oavgjort mot Helsingborg.

För ett jagande IFK Göteborg krävdes egen seger i derbyt mot Häcken, men även förlust för Norrköping. Två boxar att checka av – men bara en som lämnades ifylld.

Norrköping gjorde nämligen sitt, trots en småskakig start.
– Under första tio minuterna var vi väl lite övertända kanske, det var elva spelare som var rejält jäkla taggade. Men resten av halvleken kontrollerar vi på ett bra sätt och skapar dessutom bra chanser. Sedan får vi såklart ett viktigt mål före halvtid, säger tränare Henric Pekkala och syftar förstås på Jesper Lindvalls pärla.

Vänsterbackens frispark från 25 meter seglade läckert in i det högra krysset, helt otagbart för HIF-målvakten.

När Oliver Matic sedan gjorde 2-0 från nära håll i början av andra halvlek så kändes guldet i det närmaste ohotat. Matic skickade samtidigt upp sig själv i delad skytteligatopp med Alex Hall från Halmstads BK.

231111 IFK Norrköpings Felix Stenman och William Holmberg jublar efter fotbollsmatchen i P19 Allsvenskan mellan IFK Norrköping och Helsingborg den 11 november 2023 i Norrköping. Foto: Magnus Andersson / BILDBYRÅN / COP 308 / DS0347

Daniele Burubwas 3-0 i slutminuterna innebar att guldhattarna kunde åka på vid sidlinjen, och när slutsignalen ljöd så tog ett vilt firande vid.
– Det är givetvis fantastiskt roligt att få avsluta säsongen på det här sättet. Vi har haft en stor utveckling på laget jämfört med förra året, men framförallt är det många individer som tagit kliv sedan dess. Det är kul att det kunde kulminera i det här, säger Pekkala.

Varför är det just ni som vinner P19 Allsvenskan?
– Jag skulle säga att det handlar om att vi hanterar många olika matchbilder på ett bra sätt. I grunden har vi en tanke om att försvara högt och dominera matcherna genom att ha bollen, men vi kan hantera andra momentum också. När matcherna stått och vägt så har de därför tippat över till vår fördel oftare än de inte har gjort det.

Pekkala lyfter också individernas utveckling och den spets som finns i båda straffområdena – Norrköping släppte in minst mål i serien (21) och gjorde dessutom många framåt (56).

En annan utgång än ifjol då IFK Norrköping satte sig i en otäck sits inför sista omgången av P19 Allsvenskan, där seger och tur med andra resultat krävdes för att undvika nedflyttning.

Den gången gick det vägen.
– Jag tror att vi har känt en revanschlusta att visa att vi kan mycket bättre än örra året. Det är två väldigt olika säsonger, även om båda slutade i glädje, konstaterar Henric Pekkala.

Tränare för Sveriges bästa P19-lag under 2023.