Då är säsongen slut och vi lägger 2013 till handlingarna.

Det har varit en bra säsong för svensk elitfotboll med sammanlagt publikrekord för Allsvenskan och Superettan och nya toppmoderna anläggningar att erbjuda våra besökare. Det är klart att de nya arenorna bidragit till publikökningen men det förklarar inte allt, till exempel inte att Östersunds FK kommer på fjärde plats i Superettans publikliga med 3.200 personer i snitt. Det visar däremot att om man arbetar med publikfrågorna så kommer åskådarna. Det här jobbet måste vi fortsätta att utveckla för det är här nyckeln till ökad popularitet och ökade intäkter ligger. Ju fler som kommer till våra arenor, desto roligare får vi och desto mer resurser får vi till att utveckla elitfotbollen.

För att lyckas med att utveckla våra evenemang måste vi arbeta tillsammans med våra fans. I det avseendet har 2013 varit ett genombrottsår. Äntligen har vi funnit en konstruktiv dialog med fansen på liganivå. I klubbarna har relationerna alltid fungerat, även om det ibland varit fnurror på tråden. Men på liganivå har vi haft svårt att få till kommunikationen eftersom vi inte riktigt har haft någon enad partner att resonera med. Nu har SFSU fått en stabilare struktur och vårt projekt med SLO-er, Supporter Liaison Officers, i alla klubbar har underlättat kontakterna på ett naturligt sätt. Jag förväntar mig mycket av denna dialog och möjliga samarbete i fortsättningen.

Ett sådant tydligt exempel på kraften i elitfotbollen, när vi formerar styrkorna tillsammans, var kampen mot polisnotorna. Vi vann ”slaget” tillsammans, klubbar och fans. Nu gäller det att också vinna ”kriget” och fylla våra läktare med den unika stämning vi kan skapa och samtidigt ha en miljö som gör att alla känner sig både välkomna och säkra på våra matcher. Och att vi i praktiken visar att det inte behövs några dyra poliskostnader för att bevaka svensk elitfotboll. Det här kan vi bara uppnå tillsammans och vi kan gemensamt se till att samhällsresurserna används på bättre sätt än att bevaka fotbollsmatcher.

Det här var en lång inledning kring publikfrågorna men också en viktig milstolpe i vår gemensamma strävan att skapa Nordens bästa liga.

Vi skall ju dessutom bli bäst på plan och det är förmodligen den viktigaste frågan.

Vi hade fantastiskt spännande avslutningar i både toppen och botten av våra serier med strider ända in på målsnöret om vem som skulle vinna, förlora och kvala. Så skall intressanta serier avslutas.

Vi gratulerar Malmö FF till segern i Allsvenskan och det fantastiska arrangemanget på Swedbank Stadion i sista matchen. Att det kröntes med att vår hedersordförande, Lennart Johansson, räckte över sin egen pokal till de svenska mästarna gjorde inte saken sämre.

Vi gratulerar också Falkenbergs FF till seriesegern i Superettan och Örebro SK till återinträdet i den högsta serien.

Vi gratulerar AIK och IFK Göteborg till det stora och lilla silvret samt Kalmar FF till bronset i Allsvenskan.

Och så hälsar vi Sirius och Husqvarna välkomna i familjen redan nu, även om de inte blir formellt invalda förrän vid årsmötet i mars.

Mitt i serieavslutning och kvaldramatik nådde vi också en annan viktig milstolpe, nämligen en överenskommelse om nytt avtal med Svenska Spel. Nu har vi både långa och stabila avtal med våra viktigaste partners inom media och spelområdena. Det ger oss den stabila grund vi behöver för att kunna utveckla verksamheten och nå de mål vi gemensamt formulerat i NBL17.

Dessa båda avtal ger oss möjligheter att på ett helt nytt sätt ”paketera” svensk elitfotboll så att vi kan utveckla både spelet på plan och vår kommersiella styrka. Vi kan nu verkligen skapa förutsättningarna för den framgång vi behöver i Sverige och internationellt genom att investera i både våra arrangemang och i utvecklingen av våra elitspelare. Det är drag i svensk elitfotboll.

Det är under den period som nu ligger framför oss, tiden mellan avslutningen av serierna och den nya säsongsstarten 2014, som de flesta beslut skall fattas i alla frågor som rör serieverksamheten. SEF har tagit initiativ till en genomgripande översyn av hela det svenska seriesystemet och vi verkar ha de flesta distrikten med på våra idéer eftersom många av dem har gått med liknande funderingar. Det skall bli spännande att se vad vi kan göra av den frågan tillsammans.

Vi är dessutom överens om att förändra hela synen på de bestraffningssystem som gällt inom svensk fotboll och det arbetet har redan satts igång för att kunna implementeras från och med nästa säsong. Det är glädjande att vi i svensk fotboll kan hantera så stora strukturella frågor tillsammans och så skyndsamt. Det finns hopp om en lysande framtid för vår idrott.

Det blir alltså egentligen ingen vila alls trots att serierna är slut. Men det är precis så vi vill ha det.

 

Lars-Christer Olsson

Ordförande i Svensk Elitfotboll