25 av 32 klubbar i Allsvenskan och Superettan har utbildats i spelansvar och matchfixing. Resterande sju träffar Anders Wikström efter årsskiftet. Kontentan så här långt är att klubbarna har lärt sig en hel del under hösten och vintern.
– Tydligt är att alla inte haft den information innan som de borde ha haft. Efter min presentation ska alla nu veta vad som gäller, säger Anders Wikström, Svensk Elitfotbolls och Svenska Spels resurs mot matchfixing.

Utbildningen i spelansvar och matchfixing genomförs i proaktivt syfte för att medvetandegöra spelarna i risker och symptom. Skulle sedan något fall av matchfixing upptäckas så blir det andra som kliver in i handlingen.
– Vi har inte insyn i straffprocesser utan går det så långt så tar Svenska Fotbollförbundet och polisen över. Svensk Elitfotboll och Svenska Spel tar ansvar för det förebyggande arbetet i syfte att det inte ska hända alls, menar Anders Wikström.

Anders Wikström är nöjd över den respons han fått från klubbpersonal och spelare under utbildningen och är glad att klubbarna verkar ha tagit till sig budskapet.
– Både klubbar, spelare och ledare har generellt uppskattat utbildningen vilket är kul. Man vet inte vilken respons man ska få. Tydligt är att alla inte haft den information innan som de borde ha haft. Efter min presentation ska alla nu veta vad som gäller. Utbildningen har också uppmärksammats i media på ett bra sätt. Det har varit stora uppslag i både lokal och rikspress. Jag tror att ju högre synlighet vi får i media, att många arbetar med frågan, gör det svårare i sig.

Historiskt och misstankemässigt så är Superettan i absolut majoritet vad gäller de två högsta serierna i Sverige men totalt sett är matchfixing absolut vanligare på ännu lägre divisioner än i Superettan.
– Det är lägre löner i Superettan och det är lättare att uppvakta en spelare. Det är också sämre mediabevakning. Misstankar om matchfixing är vanligare under försäsong, till exempel under träningsläger och träningsmatcher, än under ordinarie säsong, säger Anders Wikström.

Det som gör att vissa matcher blir misstänkta för matchfixing utgår utifrån sportsradar där det finns dels flaggade spelare och lag och agenter men framför allt så handlar det om konstiga oddsrörelser. Onormala oddsrörelser. På senare tid har man upptäckt större spelaktivitet från Asien men detta behöver nödvändigtvis inte betyda att det handlar om matchfixing.
– Det handlar om att vi spelar elitfotboll även på somrarna i Sverige. Därför är Sverige en otroligt intressant spelmarknad. Det är den huvudsakliga orsaken och därför det omsätts så mycket på svensk fotboll. Hade vi spelat höst/vår och legat i bruset av Premier League så hade vi inte varit lika uppmärksammade.

Läs mer:
Nolltolerans mot matchfixing
Före detta allsvensk spelare resurs mot matchfixing
”Nu vet spelarna vad som gäller”
”Alla vet någon som haft problem”