AIK:s Alexander Isak blev den yngste debutanten i landslaget på 106 år när ”Allsvenska Sverige” förlorade mot Elfenbenskusten under vinterturnén i Abu Dhabi. Sverige hade det tufft mot afrikanerna men Isak är nöjd med sitt inhopp.
– Det var speciellt att får göra landslagsdebut, jag blev glad när jag äntligen fick hoppa in, säger Isak.

Alexander Isak debuterade som 17 år och 109 dagar ung, och AIK:aren fick mersmak.
–Det är skitstort. Jag är stolt över att få representera Sverige, men det är skönt att ha debuten avklarad. Jag blev glad när jag äntligen fick hoppa in, jag hade mycket energi i kroppen.

Isak hoppade in i den andra halvleken vid ställningen 1-1 men varken Isak eller Sverige lyckades dock att få håll på Elfenbenskusten i den andra halvleken där mycket tid gick åt att försvara sig. Isak oroade lite i sitt inhopp men lyckades inte skapa någon farlighet. Elfenbenskusten gjorde istället 2-1 och kunde vinna matchen.

– Det var kul att Isak fick hoppa in, säger Örebros tränare Alexander Axén som såg matchen tillsammans med de andra tillresta allsvenska tränarna. Sverige gjorde så gott de kunde men mötte ett bättre lag. Svenskarna försvarade sig bra i den första halvleken men sedan orkade de inte med i den andra.

Sverige hade tagit ledningen med 1-0 i den första halveken sedan en ivorian styrt in Niklas Bärkroths inlägg. Elfenbenskusten kvitterade dock precis innan halvtidsvilan sedan svensk försvarare rensat på motståndarspelare och sedan in i mål. I den andra halvleken tog Elfenbenskusten över helt och kunde vinna rättvist.

– Det var en typisk vinterturnématch, menar IFK Göteborgs Jörgen Lennartsson. Spelarna får se detta som en utbildningsmatch där de får lära sig Janne Anderssons arbetssätt. En del grejer var bra, andra mindre bra. Själv tittade jag mest på Emil Salmonsson och jag tyckte han klarade sig bra.

Sverige får chans till revansch på torsdag då Slovakien står för motståndet i vinterturnéns sista match. Alexander Isak har siktet inställt på fler landskamper.
– Nästa steg blir så klart att försöka slå sig in i det riktiga landslaget, men jag siktar först och främst på att komma med till U21-EM.

Matchfakta:
Sverige – Elfenbenskusten 1-2
1-0 Wilfried Kanon (självmål, 39)
1–1 Serge N’Guessan (46)
1–2 Giovanni Sio (50)

Sveriges lag:
Peter Abrahamsson, BK Häcken

Emil Salomonsson, IFK Göteborg
Linus Wahlqvist, IFK Norrköping
Franz Brorsson, Malmö FF
Pa Konate, Malmö FF

Niklas Bärkroth, IFK Norrköping
Oscar Lewicki, Malmö FF
Kristoffer Olsson, Midtjylland
Viktor Claesson, Elfsborg

Per Frick, Elfsborg
Sebastian Andersson, IFK Norrköping

Inhopp:
Joakim Nilsson, Elfsborg
Alexander Isak, AIK
David Moberg Karlsson, IFK Norrköping
Joel Allansson, Randers
Saman Ghoddos, Östersund