Det är skillnad att lämna Allsvenskan som en talang och att lämna Allsvenskan som en nyckelspelare för sitt lag. I Islands fall har den svenska högstaligan visat sig vara användbar innan spelarna lämnar för större äventyr.
– Att ta en ordinarie plats i Allsvenskan är ett bra steg för att senare lämna för en högre rankad liga, säger Lars Lagerbäck, före detta Förbundskapten för Island.

En av Svensk elitfotbolls kärnfrågor just nu är att få talangerna att stanna längre i Allsvenskan innan de lämnar för utlandet, och att spelarna lämnar som nyckelspelare i sitt lag i stället för som en lovande spelare. Detta av flera anledningar. Spelaren får tid på sig att etablera sig på A-lagsnivå i Sverige eftersom spelaren är garanterad speltid. Spelaren bidrar dessutom att höja kvalitén och imagen på Allsvenskan med sin klass och sitt kunnande. När spelaren sedan lämnar Sverige som en etablerad spelare så blir det lättare att lyckas och att få speltid i en A-lagstrupp i utlandet än om man lämnar som oprövad.

I den svenska EM-truppen i somras fanns tre spelare från Allsvenskan med medan den isländska truppen innehöll hela sju spelare från den svenska ligan. I Islands fall så har dessutom andra spelare från landslagstruppen passerat genom Allsvenskan innan de försvunnit vidare ut i Europa. Efter EM sålde IFK Norrköping Arnor Ingvi Traustason till Rapid Wien och GIF Sundsvall tappade Runar Mar Sigurjonsson till Grasshopper Club.
– Allsvenskan är ett bra nästa steg för en ung isländsk spelare. Här blir de professionella så att de kan koncentrera sig på fotbollen, säger Lars Lagerbäck. Lyckas man ta en ordinarie plats i Allsvenskan så är det ett bra steg för att senare lämna för en högre rankad liga.

Thorlakur Arnason, före detta Akademichef i Brommapojkarna håller med Lagerbäck och säger att svensk fotboll passar isländska spelare bra.
– Allsvenskan är ett viktig steg till att gå sedan vidare i karriären. Allsvenskan är bra för isländska spelare. Den är fysisk och det fungerar bra för oss.

Statusen för Allsvenskan växer på Island och kan de isländska spelarna etablera sig här innan de går vidare i karriären så borde svenska spelare också kunna det? Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll har svaret.
– Ja, absolut. I Sverige är egna talanger nästan garanterade speltid och det är ofta enklare att få speltid i en högre rankad liga som etablerad än som talang. I regel kostar en etablerad spelare mer pengar och har högre lön och då är det svårare för tränaren att hålla denne utanför startelvan. En talang kan få det svårt att flytta utomlands där spelaren inte har samma status som i Sverige och det kan vara tufft att sitta bänkad och spela i B-laget. Är det något världsfotbollen har så är det talanger. Sverige är den liga i Europa som får fram flest talanger till andra ligor, men hur många världsspelare har Sverige fått fram de senaste åren?

2015 spelade 147 svenska spelare fostrade i Tipselit fotboll utanför Sveriges gränser på någon nivå.