Jesper Karlsson gjorde 2016 som 17-åring sju allsvenska mål för jumbolaget Falkenberg och hade enligt rykten både Bayern München och Manchester United efter sig. När han till sist bestämde sig för ny klubbadress föll valet på Elfsborg och på att stanna kvar hemma i Sverige.
– Man ska inte stressa, jag är bara i början av min karriär, säger Jesper målmedvetet.

Träningen är precis över på Borås Arena 2. Normalt stannar Jesper Karlsson kvar både en och två timmar för att skjuta frisparkar och nöta på tekniken. Så kul tycker han att det är med fotboll, men den här träningen räcker det med ”bara” den ordinarie träningen.
– Den här försäsongen har varit tuff, säger han. Det är en stor skillnad mot för vad jag har varit med om tidigare och det har tagit en del på benen. Det blir mycket teknik när man kör själv. Har jag haft en tuff träning, det tar på benen. Då blir det mycket teknik och dribbla och så. Jag kör väldigt mycket.

Karriären börjar ta fart på allvar för Jesper. Han inte bara debuterade i Allsvenskan 2016. Han gjorde också sju mål. Som anfallare i Falkenberg. Ett lag som till mestadels fick inrikta sig på försvarsspel och som kom absolut sist i tabellen. Falkenberg gjorde totalt 25 mål och att 17-årige Jesper Karlsson gjorde sju av de målen är smått sensationellt.
– Det gick inte så bra för laget, men för mig gick det bra. Jag lärde mig otroligt mycket och fick spela mycket. Jag fick bra självförtroende och fick visa det jag är bra på. Jag var effektiv och det kändes bra, menar Jesper.

– Men så klart att det var tufft. Jag fick försöka trolla när jag fick bollen och det blev mycket springa förra säsongen.

2017 spelar Jesper Karlsson i Elfsborg. Länge ryktades det om stora klubbar i Europa. Tidningarna skrev bland annat om Bayern München och Manchester United, men till sist valde Jesper att flytta till Borås.

– Jag fick tänka länge innan jag tog beslutet, men till sist fick jag prioritera min egen utveckling. Speltid är det viktigaste för mig och Elfsborg är en perfekt miljö att utvecklas i. Det är alltför många som gått utomlands och det är tufft där. Då är det bättre att etablera sig och få mer kött på benen här innan man sticker utomlands.

– Man ska inte stressa, jag är i början av min karriär. Jag är bara 18 år och har all tid i världen.

Fotboll, Elfsborg, Träning

Både Jesper och Elfsborg lägger regelbundet ut klipp i sociala medier där Jesper visar sin fina teknik. I ett av klippen hänger en lagkompis med armarna i ribban, uppe vid krysset i ett mål, och benen runt stolpen. Jesper ställer upp för en frispark, drar bollen över muren och placerar bollen i det lilla utrymme i krysset på målet som lagkompisen lämnat öppet. En imponerande precision.

– Jag tror jag satte den på andra försöket, säger Jesper. Frisparkar är något jag….det är jag bra på. Det måste jag ge mig själv.

Får du ta frisparkarna i Elfsborg då?
– Jag vet inte. (Simon) Lundevall är bra alltså. Senast delade vi på dom. Men när jag väl får chansen så ska jag ta den.

Påverkar den nya ligabollen från Select något?
– Jag vet inte, men den är bättre än de bollar jag spelat tidigare med i alla fall.

Förra säsongen slutade Elfsborg femma, målet i år är att förbättra den placeringen och komma topp fyra. Jesper är ett av nyförvärven som ska vara med och göra det så här långt, tillsammans med Alex Dyer.

– Mitt mål är att spela så mycket som möjligt. Att komma in i det bra. Sedan också att ta chansen när jag får den. Som lag vill vi vinna varje match, det är det viktigaste.

Vilka är dina styrkor och vad kan du bidra med?
– Min snabbhet, min spelförståelse, farten med boll. Att skapa kaos och göra oväntade saker, typ.

Allsvenskan 2017 har hittills präglats av många uppmärksammade värvningar och ett stort intresse för försäsongen. Elfsborg är mitt inne i Svenska Cupens gruppspel men det är inte utan att många längtar efter den riktiga säsongspremiären.
– Det har varit sjukt stora värvningar mot slutet. Allt runt om Allsvenskan blir bättre, det blir större tryck, fler kommer att vilja komma och titta och så vidare. Det ska bli sjukt kul, menar Jesper.

I sommar väntar U21-EM i Polen men det kan också bli fler EM-slutspel. Jesper är bofast i det U19-landslag som i slutet av mars ska spela Elite Round om en plats i sommarens U19-EM i Georgien. Sverige åker till Belgien för att möta värdlandet samt Italien och Irland. En förstaplats i gruppen eller en ”bra” andraplacering garanterar ett EM-slutspel i början av juli.
– Där vill man gärna vara med. Det är full fokus på Elite Round just nu, och att kvalificera oss för U19-EM. Men det är klart, går det bra där vill man gärna spela i U21-EM också. Jag ska försöka ta en plats där.

I helgen spelar Elfsborg match mot Ytterhogdal i Svenska Cupen. En match där Elfsborg är stora favoriter, i en cup som är viktig för att jaga en hittills utebliven Europakvalplats för Elfsborg. För Jesper Karlsson är siktet inställt på att få speltid. Det är trots allt det viktigaste. Sedan får framtiden utvisa vart det bär av.
– Den senaste matchen hade jag jätemycket boll. Det är därför jag kom hit. De spelar en otroligt bra fotboll här. Det passar mig bra. Det känns att jag tagit ett helt rätt steg.

Fakta Svenska Spel Tipselit:
Svenska Spel Tipselit är ett 25-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll.

Varje år bidrar Svenska Spel med 12 miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll. Pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut enligt ett certifieringssystem bland de deltagande 58 klubbarna.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga svensk fotboll för framtiden.

Totalt har 733 i dag aktiva spelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 240 av dessa spelar i Allsvenskan och 234 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se