Årets upplaga av Gothia Cup är över. Elitklassen Gothia Trophy med speciellt inbjudna lag spelades för tionde året och segrade gjorde Right to Dream från Ghana. Tvåa kom hemmaklubben IFK Göteborg. I SEF Trophy segrade AIK efter seger mot Helsingborg i finalen.
– Jag är glad över den uppmärksamheten som turneringen får och den betydelsen den har, säger Stefan Lundin, en av initiativtagarna till Gothia Trophy och SEF Trophy.

Right to Dream från Ghana plockade hem den fjärde titeln på fem år i Gothia Trophy men det satt hårt åt i finalen mot IFK Göteborg. Inte förrän i matchens slutskede så kunde Right to Dream slå in spiken i ett vilt kämpande ”Blåvitts” kista. Stefan Lundin menar att årets upplaga har innehållit en bra mix mellan svenska och utländska akademier.

–Det är så roligt att IFK Göteborg äntligen når en final i Gothia Trophy. De har jobbat hårt för detta och de står upp bra mot kvalificerat motstånd i finalen, menar Lundin.

– I år har vi haft ett idealiskt ihop-plock av lag. Det var fyra svenska akademier och fyra utländska i kvartsfinal och två av de svenska förlorade på straffar, så vi hade lika gärna kunnat ha fler lag vidare till semifinalerna också.

Stefan Lundin tycker det är kul att se hur populär Gothia Trophy, som i år fyller tio år, faktiskt är.

– Turneringen är bara en allt större succé för varje år. Kvartsfinalerna på nylagda konstgräset på Heden i Göteborg lockar i snitt 7000-8000 åskådare vilket är enastående. Det är nästan så att många tar nästan lite för hårt på lagets placering i turneringen men den är inget bevis på hur bra laget är tycker jag, utan det är bara en del av en helhet. Men jag är glad över den uppmärksamhet och den betydelse som turneringen har.

IMG_2711 (kopia)

SEF Trophy spelades för andra året, den här gången i Alingsås med 36 deltagande svenska P15-akademier. I finalen möttes AIK och Helsingborg på Heden i Göteborg. AIK gick vinnande ur striden och vann turneringen efter 2-0.

– I år harde vi 36 medverkande lag, även klubbar utanför Tipselitnätverket. Alingsås har varit en succé som spelplats och matcherna är enormt utvecklande för de spelare som är här. Det är viktigt att få det här lyftet när man är 15 år gammal.

Fördelen med SEF Trophy, jämfört med Gothia Trophy, är att fler svenska akademier får plats och får ta del av högkvalitativt motstånd.
– U15-turneringen erbjuder fler Tipselitklubbar att medverka och få chansen på den här nivån. Denna klass spelar oerhört stor roll för spelarutvecklingen i de här klubbarna, som normalt sett inte erbjuds plats i U17, avslutar Stefan Lundin.

Allt om Gothia Trophy och SEF Trophy finns att läsa på tipselit.se

IFK Göteborg - Right to Dream i finalen av Gothia Trophy

IFK Göteborg – Right to Dream i finalen av Gothia Trophy

Gothia Trophy och SEF Trophy:
Gothia Trophy är en talangturnering för 15- och 17-åringar som ingår i Gothia Cup. 24 inbjudna lag (12 från Sverige och 12 från utlandet) deltar i P17-turneringen och 16 lag (8+8) i F17-klassen. I den nystartade P15-klassen ingår 36 lag, alla svenska. Lagen delas in i grupper där gruppvinnaren samt de bästa tvåorna går vidare till A-slutspel.

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2017 hade totalt 803 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 282 av dessa spelade i Allsvenskan och 353 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se