Svensk Elitfotboll samarbetar sedan några månader tillbaka med Pandemifonden. För elitfotbollens del är det viktigt att främja kunskap och forskning om virus men även kring hur man på bästa sätt samagerar med samhällets aktörer under en pandemi, med relevanta och träffsäkra skyddsåtgärder.
– Fotbollen har tagit ett stort ansvar under pandemin och jag tror elitfotbollen kommer att klara av stora publiktal utan några superspridarevent eller stor belastning på sjukvården, säger Niklas Arnberg, ordförande i Pandemifonden samt professor i virologi vid Umeå Universitet.

Pandemifonden är en ideell förening som bildades 2009 och består av cirka 250 virusforskare vid svenska universitet. Föreningens vision är att stärka svensk virusforskning så att forskningen kan hjälpa samhället i stort. Bland annat genom att forska fram nya läkemedel som minskar smittspridning, men också genom att bidra med kunskap som kan behövas i olika sammanhang.

– Virusforskningen liksom samhällets agerande behöver prioriteras upp och lärdomar dras. Kan vi hitta ett sätt att arbeta tillsammans med virusexperter och bedriva verksamhet på ett säkert sätt i en anpassad skala under en pandemi så betyder det mycket för oss, menar Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

FOTO: Mattias Pettersson

Niklas Arnberg på Pandemifonden anser att Sverige nu kan blicka framåt för första gången på länge.

– Det har varit en hemsk tid som vi har gått igenom men förhoppningsvis kan vi i Sverige nu säga att det värsta ligger bakom oss. Det är väldigt glädjande. Med det sagt, pandemin är inte över än. Smittspridningen är hög i andra länder och nya varianter kan uppstå, som vaccinerna skyddar dåligt mot. Alla måste vara på tårna. Hela samhället behöver engageras och det är viktigt att fortsätta arbeta tillsammans, att lära oss vad som hänt, för att tackla framtidens pandemier bättre än den här, menar Niklas Arnberg.

Sverige genomförde lättnader i samhället den 29 september, vilket i praktiken också möjliggör fullsatta arenor.

– Det är på något sätt en milstolpe att man vågar öppna upp och lätta restriktionerna. Det kan man endast göra tack vare så många vaccinerade. Vi går mot en tid där virus smittar mer och där vi dessutom har ett mer smittsamt virus, men vi vågar ändå. Jag ser optimistiskt på detta, men vi måste fortsätta arbeta tillsammans.

210815 Information om covid-19 restriktioner innan fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Hammarby och Elfsborg den 15 augusti 2021 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN / COP 106 / AE0051

Pandemifonden anser att fotbollen i Sverige har tagit ett stort ansvar.

– Det är oerhört glädjande att se publiken återvända till arenorna. Jag ser själv fram emot att gå på elitfotbollsmatch igen och jag gläds med fotbollsfamiljen väldigt starkt. Jag vet att fotbollen har vidtagit massor av åtgärder och att de uppmanar supportrarna att fortsätta hålla avstånd, avslutar Niklas Arnberg.

Läs mer om Pandemifonden här.