Janne Andersson tog på måndagskvällen hem priset som årets ledare på den svenska Idrottsgalan i Globen. Förbundskapten för svenska fotbollslandslaget var märkbart rörd när han skulle ta emot sitt pris på galan.

Idrottsakademins motivering lyder:
”Janne Andersson är en temperamentsfull förbundskapten, som står stadigt med fötterna i den svenska myllan. Under hans ledarskap har Sverige blivit en lagmaskin som överraskat gång på gång.”

En rörd Janne Andersson tackade alla spelare och ledare i och kring herrlandslaget och inte minst sin fru Ulrika, som liksom Andreas Granqvist, Sebastian Larsson och assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren närvarade på plats i Globen.

Janne Andersson har tränat det svenska fotbollslandslaget sedan sommaren 2016 och har dessförinnan en lång och gedigen karriär bakom sig inom den svenska klubblagsfotbollen. Janne Andersson kom närmast från IFK Norrköping innan han tog över det svenska landslaget.

Övriga nominerade till priset som årets ledare var Håkan Carlsson (orientering), Peja Lindholm (curling) och Wolfgang Pichler (skidskytte).

Herrlandslaget var även nominerade till priset som årets lag tillsammans med damlandslaget i curling (lag Hasselborg), herrarnas OS-lag i skidskytte och Tre Kronor. Vinnare av utmärkelsen blev skidskytteherrarna som i vintras vann stafettguld i Pyongchang.