Erik Hamréns unga Allsvenska trupp till januariturnén innebär att spelarna får nödvändig internationell erfarenhet samtidigt som de också granskas för kommande landslagsspel. För flertalet av spelarna i truppen finns en annan möjlighet än att spela EM i Frankrike, nämligen OS i Rio.
– Många är aktuella, säger Håkan Ericson, Förbundskapten för U21-landslaget.

Håkan Ericson är på plats med A-landslaget i Abu Dhabi, främst för att stödja Erik Hamrén, men självklart ser han också egna fördelar med januariturnén.
– Lagledningen för U21-landslaget är med på vinterturnén sedan sex-sju år tillbaka tror jag. Vi vill stärka det redan bra samarbete som finns med A-landslagsledningen. Men det är klart att det också är en fördel att finns med många spelare som också är aktuella för U21 i truppen och det är en bra möjlighet för mig att träffa alla igen.

Sommarens höjdpunkt för U21-landslaget är OS i Rio de Janeiro som drar igång efter EM. Håkan Ericson har bra koll inför mästerskapet men sitter också i en svår sits då de spelare han kan komma att vilja använda sig av riskerar att stoppas av sina klubbar, då det är frivilligt att släppa spelarna till OS. I det här fallet pågår Allsvenskan och eventuellt kvalspel till Europa för fullt under OS. Det kan Håkan Ericson inte ta hänsyn till i det här skedet men klart är att det är många Allsvenska spelare som är aktuella för OS.

– Jag tror truppen har elva spelare med åldern inne för OS-spel. Många är aktuella, så är det, säger Håkan Ericson, som inte vill avslöja några namn.

Fotbollen vid OS i Rio pågår mellan 3-20 augusti. Sverige tar ut en bruttotrupp i slutet av mars medan gruppmotståndet lottas i april och den slutgiltiga truppen tas ut i mitten av juli.

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån