Den 15 maj 2023 tillträdde Johan Lindvall som ny generalsekreterare för Föreningen Svensk Elitfotboll. Han målar upp bilden av ett intensivt och lärorikt år och när han blickar framåt gör han det med optimism inför den framtid som väntar elitfotbollen i Sverige.
– Vi har arbetat fram en ny strategi som ska visa vägen framåt. I enlighet med strategin ska vi fortsätta växa på det kommersiella planet och samtidigt ta sportsliga kliv och tydligare utmana i Europa.

När Johan berättar om sitt första år är det oundvikligt att inte hamna i förra säsongens dubbla ansikten. Å ena sidan publikrekord, folkfest och sportslig dramatik. Å andra sidan en eskalerande trend av ordningsstörningar inne på arenorna.

– Jag hann knappt installera mig på kontoret innan jag stod i TV-studios för att prata om ordningsstörningar och avbrutna matcher. Självklart har jag förståelse för det, men samtidigt fanns det en frustration kring att allt fokus hamnade där när elitfotbollen även står för så mycket positivt. Vi slog publikrekord för Allsvenskan och Superettan och våra klubbar gör ett fantastiskt arbete för att utvecklas både på och utanför planen. Så här i efterhand upplever jag att debatten kring ordningsstörningar, med full respekt för problematiken, fick alldeles för stort utrymme inför den här säsongen.

Johan berättar vidare om åtgärderna som togs för att komma till bukt med problematiken gällande ordningsstörningar inför säsongen 2024.

– Tillsammans med klubbarna beslutade vi om att göra om våra tidigare säkerhetsriktlinjer till direktiv. Förhoppningen med detta var att göra det tydligare för arrangören vad som förväntas av dem i samband med oroligheter inne på arenan. Därtill arbetar vi långsiktigt med att stärka dialog med olika parter och intressenter samtidigt som vi tillsammans med klubbarna diskuterar ordningsstörningar ur ett hållbarhetsperspektiv. Vi tror stenhårt på vägen vi valt där exkluderingsstrategin är central samtidigt som vi med hjälp av dialogbaserade metoder skapar broar mot ett mer hållbart klimat.

I skuggan av säkerhetsarbetet beskriver Johan en intensiv process med att få en ny strategi på plats. Därtill genomfördes en del organisatoriska förändringar som bland annat resulterat i att Svensk Elitfotboll rekryterat Jessica Linnman till rollen som kommersiell chef från och med sommaren 2024.

– Rättigheten är ett av strategins fyra fokusområden och Jessica blir en nyckelperson i det framtida arbetet med försäljning, partnerrelationer, evenemang, marknad och affärsutveckling. Hon har en lång och omfattande erfarenhet från de områden som var viktiga för oss i rekryteringsprocessen och som tidigare partner till oss känner hon dessutom väl till både Svensk Elitfotboll och våra medlemmar.

Den enskilt största och viktigaste frågan när det kommer till nuvarande och framtida rättigheter är mediaavtalet för Allsvenskan och Superettan. Det nuvarande tv-avtalet med Warner Bros. Discovery löper ut efter säsongen 2025 och är såklart en högst prioriterad fråga.

– Vi är fullt medvetna om utmaningarna som finns på mediamarknaden och det innebär såklart att vi behöver vända på varenda sten och undersöka varje möjlighet inför framtiden. Vi är dock trygga i att vi sitter på en väldigt attraktiv rättighet som flera mediahus vill ha i sin portfölj, men vi har stor respekt för läget som råder. Att stärka upp med kommersiell kompetens är en av flera pusselbitar för att få till en bra lösning inför säsongen 2026 och framåt.

Övriga fokusområden i strategin är Fotbollsupplevelsen, Hållbar samverkan och Sporten.

– Ser man till det sportsliga så fastslår strategin att vi centralt ska arbeta för två ligor av hög kvalitet som utmanar jämförbara ligor internationellt, är i ständig utveckling och som ger våra klubbar rätt förutsättningar för att i högre utsträckning kvalificera sig för gruppspelen ute i Europa. Vi är optimistiska inför sommarens kval och tror starkt på de fyra klubbar som ska representera den svenska elitfotbollen i UEFA:s tre olika turneringar.

När snart en tredjedel av Allsvenskan och Superettan spelats konstaterar Johan med glädje att fokus återigen ligger på matchernas fantastiska inramning och inte minst fotbollen.

– Inledningen av årets säsong visar verkligen att elitfotbollen står för något unikt i Europa. Samtliga aktörer runt fotbollen har tagit sitt ansvar för att få till en bättre miljö på våra matcher och när vi är som bäst finns det få saker som slår inramningen på de svenska arenorna. Vår fotboll börjar dessutom ge eko ute i Europa där avundsjuka blickar riktas mot vår föreningsdemokrati och stämningen på våra läktare. Supportrarna ska ha beröm för hur de hanterat inledningen av säsongen och nu hoppas vi att resten av säsongen fortlöper på den inslagna vägen.