IFK Göteborgs målvakt John Alvbåge överraskade Öckerös 14- och 15-åringar när han som representant för Svenska Spels Gräsroten klev in på en träning.
– Kör hårt, träna hårt, ät mycket broccoli och sköt er i skolan så kommer det bli svinbra, avslutade Alvbåge träningen inför storögda ungdomar. 

Öckerö IF från Göteborgs norra skärgård har utmärkt sig i Gräsroten genom att plocka hem dryga 93 000 kronor från den senaste utdelningen. För pengarna har Öckerö köpt in nya bollar och träningskläder samt sett till att de kan ha träningshallen öppen efter skoltid.
– Alla krigar och brinner för klubben, vi har många engagerade medlemmar som verkligen vill klubben väl och gör det de kan för att stötta klubben, säger tränarna Olof Utbult och Börje Karlsson om Öckerös engagemang i Gräsroten.

Öckerö har också engagerat nära 60 ensamkommande flyktingar i fotbollen och Svenska Spel listar Öckerö som en av klubbarna i ”Gräsroten hyllar…” där klubbar som är duktiga på bland annat mångfald och integration uppmärksammas.
– Vi har aldrig haft flyktingar ute på öarna innan och så fick vi 55 i höstas. Några började spela fotboll med en gång men det blev för många för klubbarna så vi startade ett eget lag som en sluss och där efter placerar vi ut flyktingarna i klubbarna här. Hönö, Björkö och Öckerö och så vidare, säger Andreas Simonsson från Öckerö IF.

– Vi har laget för att flyktingarna ska få röra sig och få motion. De mår också bättre och vi fyller en funktion även där. Vi har fått in ett antal i den ordinarie verksamheten och det känns som att det fungerar bra här ute. Flyktingarna utvecklas och integreras mer i samhället genom fotbollen. Det är ett fantastiskt sätt att engagera sig.

Huvudpersonen John Alvbåge var också nöjd med kvällen.
– Det känns bra, det här var jätteroligt och det värmer. Fotboll bygger broar och skapar glädje och det var det vi gjorde i dag. Vi hade kul och jag blev väl mottagen.

Alvbåge hoppas att han kunde inspirera Öckerös ungdomar och passade också på att hylla det arbete föreningen med små medel gör.
– De inspirerade mig i alla fall. Jag hoppas att jag gav dem lite glädje och lite energi. Jag försökte coacha målvakterna och ge lite tips och så där. Jag försöker vara mig själv och bli en i gänget när jag är med.

– Öckerö gör ett väldigt fint arbete. Det är en fantastisk förening som utvecklar många duktiga spelare. Här finns bra utvecklingsmöjligheter och man kan spela i landslaget och komma från Öckerö.

Öckerö drog som en liten förening in nästan 100 000 kronor till Gräsroten genom sitt engagemang och visar att det går att göra skillnad när Svenska Spel ska dela ut 50 miljoner till svensk ungdomsidrott. Tidigare har bland annat de allsvenska nykomlingarna visat framfötterna i Gräsroten och årets nykomlingar siktar på att göra samma sak.
– Gräsroten är ett fantastiskt projekt. Det handlar om pengar som betyder mycket. För många klubbar är det tufft ekonomiskt att bedriva idrottsverksamhet i Sverige och gräsroten gör ett fantastiskt jobb där, säger Alvbåge.

Målvaktens insatser på träningen och de facto att Alvbåge ställde upp på att överraska ungdomarna uppskattades stort av Öckerös ledare.
– Det är skitskoj. John är en go gubbe som bjuder på sig själv. Han är från Torslanda och tog sig till Allsvenskan och har gjort landskamper och visar de andra att det går. Han är dessutom en glädjespridare. Många visste nog inte vem han var men nu vet dem. Det blev någon extra Blåvitsupporter här ikväll.

Fotboll, Gräsroten, Öckerö IF

Om Gräsroten
Gräsroten är ett initiativ där Svenska Spel årligen delar ut över 50 miljoner kronor till svensk ungdomsidrott. Det är Svenska Spels kunder som själva bestämmer vilka föreningar som får dela på pengarna genom att ansluta till Gräsroten på Svenska Spels hemsida eller via ombud och välja en till tre favoritföreningar. Vid senaste utbetalningen såg 367 186 kunder till att 7 613 föreningar inom 70 idrotter fick ta del av pengarna. Årets utbetalning sker den 9 november.

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån