Säsongen 2015 var de allsvenska nykomlingarna Hammarby och GIF Sundsvall de stora vinnarna när Svenska Spel delade ut sina 50 miljoner till projektet Gräsroten. I år laddar nykomlingarna Jönköpings Södra och Östersund upp för att återupprepa den bedriften.
Vi jobbar inte med en utarbetad strategi idag, men detta är en fråga som vi lyft inom klubben, säger Ola Laxvik, mediaansvarig i Östersund.

Östersunds norrländska kollega GIF Sundsvall ökade sina inkomster från Gräsroten med nära 100 000 kronor genom sitt arbete att rekrytera spelkortsanvändare från det att klubben gick upp i Allsvenskan. Den ökade uppmärksamheten som en högre serie ger kan visa sig vara värdefull.
– Som det ser ut nu, och har sett ut i Superettan, kör vi annonser i matchprogram och vid tillfällen på hemsidan. Ambitionen är att trycka mycket mer på detta. Redan nu har vi ett ”Svenska Spel-tält” under våra matchdagar där vi kan synliggöra detta mer, fortsätter Ola Laxvik.

Fotboll, Allsvenskan, Jönköping - Falkenberg

Hammarby är det lag som har allra flest Svenska Spelkunder anslutna till klubben och drog 2015 in 1.3 miljoner kronor. För Östersunds del blev det dryga 45 000 kronor och en höjning skulle vara värdefullt för klubben. Den andra nykomlingen Jönköpings Södra drog 2015 in 109 000 kronor.
– Vår plan är att jobba med Gräsroten och marknadsföra projektet på sociala medier och via vår hemsida. Sedan har vi ju våra ombud som säljer våra biljetter som pushar detta, säger Kjell Lundgren, klubbchef i J-Södra.

2016 finns mer pengar att tjäna eftersom SHL-hockeyn inte längre är med i projektet. Totalt handlar det om ett antal miljoner som i stället ska fördelas över andra idrotter.
– Vi funderar även på att våra ungdomar skall stå utanför våra ombud och pusha lite extra. Vi har även funderingar på at pusha för det på våra matcharrangemang på något sätt, men ingen konkretiserat ännu.

I höst avslöjar Svenska Spel hur mycket de svenska elitklubbarna i fotboll får från Gräsroten.

Unknown

Fakta Gräsroten:
Gräsroten är eget initiativ från Svenska Spel och som syftar till att stödja ungdomsidrotten i Sverige. Varje år lägger Svenska Spel in 50 miljoner till Gräsroten. Pengar som senare fördelas ut på registrerade klubbar med aktiva registrerade anhängare, och som är öronmärkta för ungdomsverksamheten.

Varje förening bedöms utefter hur många kunder hos Svenska Spel som blir en föreningsfadder genom att ansluta sitt spelkort till föreningen. Om man inte spelar något så bidrar man inte utan varje gång en föreningsfadder spelar hos Svenska Spel får förening poäng. Poängen avgör hur stor andel pengar som klubben får när Gräsroten en gång om året betalar ut 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten.

2014: 271 612 personer registrerade, 6 935 klubbar, 70 idrotter
2015: 367 186 personer registrerade, 7 613 klubbar, 70 idrotter

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån