Det blev fjärde gången gillt för Sverige i de Skandinaviska Mästerskapen för P18-lag. Malmö FF besegrade IF Elfsborg i den helsvenska finalen och blev därmed det första laget från Sverige att vinna turneringen.
Akademiverksamheten i de svenska klubbarna utvecklas för varje år och den helsvenska finalen är ett tydligt kvitto på det, säger Svante Samuelsson, Sportchef på Svensk Elitfotboll.

Efter tre tunga svenska år i Skandinaviska Mästerskapen så blev det maximal utdelning det fjärde året när både IF Elfsborg och Malmö FF nådde finalen i turneringen. Väl där vann Malmö FF en spelmässigt jämn match med ändå ganska klara 3-0.

Turneringens tredje medverkande svenska lag, IF Brommapojkarna, slutade till sist på plats fem, efter seger mot norska Sogndal på straffar i sin placeringsmatch.

F25A8886 (kopia)

Samtliga svenska deltagande svenska klubbar kom i år väl förberedda till turneringen och visade att det går att spela bra fotboll så här sent på året, när många andra svenska klubbar redan har tagit vinterledigt.

– Vi strävar efter att ha en längre tävlingssäsong och det är jättebra för oss att kunna prova oss fram på ungdomssidan. Min känsla är att de svenska akademilagen på ett allt bättre sätt klarar att spela tävlingsmatcher av hög kvalitet även sent på året. Det ser vi inte minst i den här turneringen, säger Svante Samuelsson.

Malmö FF vann alla sina matcher i turneringen och släppte endast i ett enda mål.

Resultat Finalspelet Skandinaviska Mästerskapen:
Plats 7-8: Mjøndalens IF – SK Brann 1-1 (4-5 straffar)
Plats 5-6: Sogndal Fotball – IF Brommapojkarna 0-0 (2-4 straffar)
Plats 3-4: Esbjerg fB – FC Midtjylland 2-3
Final: IF Elfsborg – Malmö FF 0-3

C57A9171[1] (kopia)

Fakta Skandinaviska Mästerskapen:
Skandinaviska mästerskapen spelas för fjärde året i rad. Tanken är att skapa internationell matchning och att förlänga säsongen för våra bästa U18-lag.

Deltar gör lag från Sverige, Norge och Danmark. Sverige representeras 2019 av de tre bästa lagen i P19 Allsvenskans slutspelsserie. Från Danmark kommer de bästa lagen från P19-serien. Norge gör ett urval bland de norska lag som deltar i UEFA Youth League samt i nationella U18- och U19-serien.

Gruppspel 15 november, 17 november samt 6 december.
Finalspel 8 december.

Spelare ska vara födda 2001, max tre spelare som är födda 2000 får användas.

Vinnare tidigare år:
2018: Sogndal Fotball (Norge)
2017: Esbjerg fB (Danmark)
2016: FC Midtjylland (Danmark)

Svenska lagens slutplacering:
2018:
4 Hammarby IF
6 BK Häcken 

2017:
3 IF Elfsborg
4 IF Brommapojkarna
6 IFK Göteborg

2016:
4 IF Elfsborg
5 Malmö FF
8 IF Brommapojkarna

Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin spelarutbildning genom att anställa kvalificerade tränare för utvecklingslagen. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand en heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2018 hade totalt 757 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Tipselit. 285 av dessa spelade i Allsvenskan och 301 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se