Premiären av Allsvenskan och Superettan närmar sig och Svensk Elitfotboll kommer under de kommande veckorna att besöka ett antal elitklubbar för att tillsammans diskutera viktiga frågor, möjligheter och utmaningar inför den nya säsongen.
– Tillsammans med klubbarna behöver vi diskutera hur vi på bästa sätt kan skapa en så positiv och hållbar kultur som möjligt runt våra evenemang, säger Johan Lindvall, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Säsongen 2023 resulterade i ett nytt gemensamt publikrekord för Allsvenskan och Superettan och därtill nådde båda ligorna sitt hittills högsta publiksnitt någonsin sedan dess att en serie med 16 lag infördes. Parallellt med den positiva utvecklingen innebar säsongen 2023 tyvärr även en ökad mängd allvarliga ordningsstörningar på de svenska arenorna runtom i landet.

Fokus för de samtal och grupparbeten som Svensk Elitfotboll planerat i samband med klubbesöken kommer kretsa kring gemensamma värdegrundsfrågor med fokus på just ordningsstörningar och olika signalvärden.

– Vi går in i detta arbete med en minst sagt speciell säsong i ryggen. Samtidigt som ligorna slog publikrekord på publikrekord kan vi inte blunda för det faktum att vi hade flera incidenter som helt enkelt inte är acceptabla. Tillsammans med klubbarna behöver vi diskutera hur vi på bästa sätt kan skapa en så positiv och hållbar kultur som möjligt runt våra evenemang, säger Johan Lindvall.

Johan Lindvall, Svensk Elitfotboll

Initialt är det åtta klubbar som kommer att besökas inför säsongsstarten. Genom workshops och öppna diskussioner kommer parterna att arbeta tillsammans för att identifiera gemensamma värderingar och mål. Upplägget syftar till att stärka sammanhållningen inom elitfotbollen och skapa en sundare och mer positiv miljö för alla involverade. Träffarna och diskussionerna kommer att genomföras tillsammans med både klubbarnas personal och spelartrupper.

– Vi har en fantastisk supporterkultur i båda våra ligor, men vi måste också fortsätta diskutera de utmaningarna vi har kopplat till vissa individers beteenden och i förlängningen lägga i ännu en växel för att komma åt och förebygga problematiken. Om vi kan stå ännu tryggare i våra värderingar tillsammans med klubbarna kommer vi enklare kunna hantera beteenden och konsekvenser som uppstår till följd av olika händelser, avslutar Lindvall.

Svensk Elitfotboll har under det senaste året fört en intensiv dialog med regeringen, Polismyndigheten samt SFSU (Svenska fotbollssupporterunionen) kopplat till klimatet och säkerhetsläget på de svenska fotbollsarenorna. Klubbesöken inför säsongsstart blir ytterligare ett steg i ledet mot att få den svenska elitfotbollen att fortsätta växa och utvecklas i positiv riktning.