Kortfattat om Svensk Elitfotboll  

Grundat år: 1928  
Medlemmar: 32 st (klubbarna i Allsvenskan och Superettan)  
Föreningen Svensk Elitfotboll är en intresseorganisation för de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan. Uppdraget är att driva utvecklingen av den nationella herrelitfotbollen; sportsligt, kommersiellt och administrativt. Arbetet leds från kontoret i Solna i Stockholm.  

Under 2023 har SEF inlett arbetet med en ny strategi, som ska vägleda organisationen under de kommande åren. Under hösten har man genomfört en omorganisation för att stötta strategin och möjliggöra att vi når våra högt ställda mål.  

Ett av de områden som pekas ut som strategiskt viktigt för fortsatta framgångar är det kommersiella. SEF har under ett antal år lagt grunden för att skapa nya centrala rättigheter och nu är det dags att ta nästa steg i vår förmåga att kommersialisera på dessa.  

SEF:s kommersiella uppdrag är att skapa så stora värden som möjligt för sina medlemmar. Vi ska genom utveckling och försäljning av centrala rättigheter vara en tillväxtmotor och bidra till medlemmarnas möjligheter att leverera en elitfotboll i toppklass, i Sverige, men också internationellt. SEF ska vidare vara bidragande till att våra varumärken bibehåller och stärker sin position.  

Verksamhetsidé och vision  
Föreningen Svensk Elitfotboll ska på ett hållbart sätt utveckla ligorna Allsvenskan och Superettan, maximera intäkterna från alla centrala rättigheter samt ta tillvara på utvecklingspotentialen mellan klubb och liga. 

Rollen som Kommersiell Chef  
Som Kommersiell Chef blir du ansvarig för att vårda och utveckla Sveriges finaste sportvarumärken i nära samarbete med våra medlemmar och partners. Rollen är ny och omfattar ett helhetsansvar för att leda och utveckla den kommersiella verksamheten. I uppdraget ingår övergripande ansvar för försäljning, partnerrelationer, evenemang, marknad och affärs- och rättighetsutveckling. Till din hjälp för att göra detta har du ett antal kollegor som kommer vara direktrapporterande till dig.  

Att paketera och utveckla värdefulla partnerskap och öka intäkterna till klubbarna är grunden i uppdraget. Du blir den som utifrån vår övergripande strategi, förnyar och utvecklar våra kommersiella strategier och säkerställer att vi får rätt värde för våra rättigheter. Du får möjlighet att påverka och forma vår framtid med din passion för varumärkesbyggande, försäljning och din förmåga att bygga starka relationer.  

Vi förväntar oss en naturlig fallenhet att leda och vidareutveckla vår digitala transformation. Under senare år har vi investerat stort i nya tekniska lösningar och det arbetet kommer att vara en viktig del av vår tillväxt framåt. Vi förväntar oss också ett starkt eget säljdriv där fokus på nya affärer prioriteras högt. 

 Den som får rollen som kommersiell chef har stora möjligheter att påverka innehåll och arbetssätt utifrån lagd strategi. SEF ställer höga krav på ledarskap där förmågan att samarbeta med ett stort antal interna och externa intressenter men samtidigt leverera på uppställda mål, värderas högt. En av elifotbollens styrkor är samverkan med medlemmarna och det stora intresse som finns för våra varumärken. Tillsammans skapar det stora möjligheter till utveckling.  

  Några av de ansvarsområden som ingår:  

 • Ansvar för att avdelningens strategiska mål uppnås, där budgeterade försäljningsmål självklart är prioriterade.  
 • Ansvarig för försäljning och utveckling av nya och existerande centrala rättigheter.  
 • Ansvarig för att upprätthålla och vidareutveckla partnerrelationer.  
 • Ansvarig för ditt team inom marknad/varumärke, affärsutveckling och försäljning/evenemang.  
 • Prioritera olika affärssatsningar och projekt.  
 • Kompetensutveckling och utbildning av olika aktörer vad gäller kommersiella produkter/erbjudande.  
 • Del i svensk Elitfotbolls ledningsgrupp och rapporterar till Generalsekreteraren.  

  Profil:  

 • Minst 5-7 år erfarenhet av försäljning, affärsutveckling och kundutveckling inom relevanta områden.  
 • Akademisk utbildning med inriktning mot digital försäljning, marknad och förändringsledning.  
 • Gedigen erfarenhet av att paketera nya affärserbjudande som innehåller digitala produkterbjudanden och förståelse för hur (sport)rättigheter kan och bör utvecklas i ett sådant sammanhang.  
 • Stark kommunikations- försäljnings- och prestationsförmåga. Förmåga och intresse att själv i en liten organisation ta idéer och projekt i hamn och få saker gjorda. 
 • Dokumenterad säljerfarenhet på senior nivå. 
 • Intresse av och/eller förståelse för hur man arbetar i en intresseorganisation med ett stort antal partners.   
 • Omvittnat duktig på ledarskap där förmågan att leda genom andra och motivera dina medarbetare värderas högt.  
 • Intresse av eller erfarenhet från arbete med fotboll eller annan sport är meriterande  

Svensk Elitfotboll är en liten organisation med ett brett uppdrag. I den här rollen får du en unik möjlighet att kombinera din erfarenhet med nytänkande och passion för affärer för att utveckla ett av de starkaste varumärkena inom idrottsverige.

Varmt välkommen med din intresseanmälan på LinkedIn eller direkt till vår samarbetspartner Lisbeth Hedberg på lisbeth@lhedberg.se mobil: +46705232673. Urvalet sker löpande och vi ser fram emot din kontakt så snart som möjligt, men senast 1 februari.