Nu är det dags igen för Allsvenskans Stora Pris: Årets stora profiler i Allsvenskan ska utses. Idén föddes ur ett samtal om samarbete mellan CMore och fotbollsmagasinet Offside.

Johan Cederqvist, sportchef på CMore, Tobias Regnéll, vd på Offside, samt Richard Kruuse, annonsansvarig på Offside, träffades på CMores kontor i Frihamnen, Stockholm, för ett kreativt möte i mars 2013. Målet var att komma fram till ett långsiktigt samarbete som kunde stärka båda parter – och ytterligare en part som de har gemensamt.

Svaret kom lika snabbt som det var givet: Allsvenskan i fotboll.

Trion satte upp tre kriterier för Allsvenskans Stora Pris:

Tydlighet: De ska tydligt framgå vilka kategorier det är, och vilka spelare som är valbara.

Trovärdighet: Tack vare att det är 16 lagkaptener, 16 tränare och ytterligare 22 fotbollsexperter, däribland herrarnas förbundskaptener Erik Hamrén och Håkan Ericson (A- respektive U21-landslaget), skulle detta vara så nära ”fakta” om Allsvenskan det går att komma i en subjektiv tävling.

Transparens: Lagkaptenernas och övriga experternas röster redovisas öppet. Endast tränarnas röster förblir hemliga, för att undvika konflikt mellan tränare och spelare.

– Vi presenterade idén för Svensk Elitfotboll, som tände på den. Vi ser Allsvenskans Stora Pris som ett komplement till Fotbollsgalan, berättar Johan Cederqvist på CMore, alltså en av upphovsmännen bakom idén till Allsvenskans Stora Pris som delas ut i följande kategorier, och med följande spelare som finalister 2014:

Årets Allsvenska målvakt: Robin Olsen, Malmö FF, Kenneth Höie, Djurgårdens IF, Kevin Stuhr-Ellegaard, IF Elfsborg.

Årets Allsvenska försvarare: Erik Johansson, Malmö FF, Johan Larsson, IF Elfsborg, Filip Helander, Malmö FF.

Årets Allsvenska mittfältare: Nabil Bahoui, AIK, Emil Forsberg, Malmö FF, Markus Halsti, Malmö FF.

Årets Allsvenska anfallare: David Accam, Helsingborgs IF, Markus Rosenberg, Malmö FF, Lasse Vibe, IFK Göteborg.

Årets Allsvenska tränare: Henrik Larsson, Falkenbergs FF, Alexander Axén, Örebro SK, Åge Hareide Malmö FF.

Hela Sveriges Fotbollsklubb – Stryktipsets pris till årets allsvenska nykomling: Ludwig Augustinsson, IFK Göteborg, Gustav Engvall, IFK Göteborg, Patrik Carlgren, AIK.

Allsvenskans Stora Pris – går till Allsvenskans mest värdefulla spelare: Markus Rosenberg, Malmö FF, David Accam, Helsingborgs IF, Lasse Vibe, IFK Göteborg.

Dessutom delas specialpriser ut i följande kategorier:

Allsvenskans Stora Hjärta
Tilldelas en person som utanför planen har stått för en prestation som gjort Allsvenskan till en varmare och bättre plats. Förra årets Stora Hjärta gick till den dåvarande BK Häcken-spelaren Mohammed Ali Kahn. 2014 års vinnare utses av Fotbollsmagasinet Offsides redaktion och avslöjas i årets sista nummer som finns i din butik den 9 december. I samma nummer finns extramaterial om Allsvenskans Stora Pris 2014.

Fotbollskanalens pris till Årets röst
Tilldelas den spelare i Allsvenskan som gjort avtryck inom fotboll i media under den allsvenska säsongen, och som vågat att stå för sina åsikter. Vinnaren utses av Fotbollskanalens redaktion.

I studioprogrammet, som sänds i CMore onsdagen den 6 november, utses även Årets mål av CMores reporter Camilla Nordlund.

Finalen i C Mores Fansens Favorit Allsvenskan pågår och avgörs live i sändningen på torsdag. Finalen står mellan Malmö FFs Guillermo Molins och AIKs Kenny Pavey.

För att få mer information samt se klipp på alla finalister klicka HÄR!

Finalen sänds på C More Sport, csport.se och allsvenskan.se den 6 november 20.30. Vill du diskutera Allsvenskans Stora Pris i sociala medier? Använd #ASP2014

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Bildbyrån