Klubbarna i spanska La Liga bjöd 27 oktober in Svensk Elitfotbolls sportchef Svante Samuelsson och akademiutvecklaren Thomas Hasselgren till ett videomöte för att lyssna på hur klubbarna i Sverige jobbar med talangutveckling, och om certifieringen av klubbarna i Unicoachnätverket.

La Liga hade samlat klubbarna i ligan för att diskutera talangutveckling. Bland de inbjudna fanns andra ligor i närområdet, som den portugisiska, för att berätta om sin talangutveckling, men också den svenska var intressant för spanjorerna. 

Svante Samuelsson och Thomas Hasselgren berättade om svensk talangutveckling, om vilka spelare Sverige fått fram till dagens europatopp samt om Unicoach och certifieringen av klubbarna i nätverket. 

– Det känns som att spanjorerna var genuint intresserade av vårt sätt att jobba, framför allt av certifieringen och att vi kvalitetssäkrar våra akademier utifrån ett system där vi delar ut stjärnor. Det ville de veta mer om, och kanske också använda sig av i andra delar av deras verksamhet, säger Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll.

La Liga må vara en bättre liga än Allsvenskan men Spanien är intresserade av det arbete som liga och klubbar lägger ner vid sidan av planen i Sverige.

– Vi i Norden har i södra Europa ett rykte om oss att vara välorganiserade och jag tror att det har gjort att La Liga börjat titta åt vårt håll. Tack vare sina större ekonomiska resurser har de bästa ligorna en högre kvalitet rent spelmässigt eftersom de bästa spelarna finns där. Däremot har vi varit duktiga på att utveckla vår spelarutbildning och samarbetet mellan våra klubbar, vilket spanjorerna är intresserade av att dra lärdomar av. I Spanien har de haft en av världens bästa produkter på planen i alla år,  och de vill nu ta steg i utvecklingen kring en gemensam modell för sina akademier, tillägger Svante Samuelsson, Sportchef på Svensk Elitfotboll.

Samarbetet med La Liga fortsätter under vintern och våren.