Hallå där, Madeleine Ödquist, projektledare på Föreningen Svensk Elitfotboll för projektet ”Stå upp för fotbollen”: Vad är ditt roligaste minne från året som gick?
– Mmm, det finns många positiva minnen att välja mellan. Om jag måste välja ett säger jag MFF-supportrarnas glädjescener på Borås Arena, när Malmö FF säkrat SM-guldet. Den äkta glädjen och passionen som supportrarna visade vid det tillfället är fantastisk.
Vad är ”Stå upp för fotbollen”?
– Det är ett nationellt projekt som jobbar för att bejaka allt det positiva arbete som görs inom fotbollen med hänsyn till läktar- och supporterfrågor. De allra flesta supportrarna älskar sitt lag och gör allt för att stötta och lyfta fram det. Alla vi som älskar fotboll vill ha evenemang som det känns självklart att ta sina barn till, där vi möts av en positiv stämning och en miljö utan hot och ilska.
– Läktaren är svensk elitfotbolls bästa produkt. Den ska vi både vara rädd om och utveckla tillsammans med supportrarna, till något ännu mer positivt.
Varför behövs det ett speciellt projekt för läktarkultur?
– För att bejaka allt det positiva med fotbollen och lyfta fram allt den ger till samhället. Vi jobbar med att sprida upplysning genom marknadsaktiviteter och bygga ett professionallt samarbete mellan klubbar, supportrar, myndigheter och sponsorer.
Men ärligt talat, är det inte ganska stökigt på läktaren ibland?
– Det är lätt att fastna i bilden av att det ofta är bråk och stök på matcherna i Allsvenskan och Superettan. Det fungerar för det mesta väldigt bra på läktaren. Svenska supportrar ligger i topp i Europa när det gäller att skapa en mäktig stämning på läktaren och därmed inramning kring matchen. I det här projektet arbetar vi aktivt med att stötta och bejaka den läktarkulturen, tillsammans med klubbens SLO, Supporter Liaison Officer, och våra partners i projektet: Swedbank, Svenska Spel, TV4 och Deloitte.
Vad gör en SLO?
– SLO samverkar med dina SLO-kollegor från andra klubbar inför matcherna och planerar tillsammans för supportrarnas bästa – allt för att bidra till ett arrangemang med hög stämning och fritt från störningar. Han eller hon är länken mellan supportrarna och klubben, och rekryteras inte så sällan direkt ur supporterleden. Många av våra SLO:er jobbar på ideell basis. I vissa, utvalda klubbar arbetar dock SLO-personen som anställd på heltid med hjälp av finansiering från projektet.
MFF-supportrarnas firande på Borås Arena var ditt roligaste minne 2013. Vilket var ditt tråkigaste?
– Vi har så många bra arrangemang och härlig stämning, ändå är mediabilden en annan som sätter sig i allmänhetens uppfattning. Vi jobbar stenhårt på såväl arenan som utanför för att ta vårt ansvar, men vi är fortfarande dåliga på att berätta om allt arbete som görs – och vilket positivt resultat det ger.
– Fast det är klart, vad som hände på läktaren i matchen Hammarby-GAIS gjorde mig ledsen.
Du är mamma till tre barn, 10, 8 och 3 år. Handen på hjärtat: har du någon gång tvekat att ta med dem på fotboll i Allsvenskan eller Superettan på grund av risk för bråk?
– Innan jag kom in i fotbollen för ungefär ett år sedan – kanske på grund av okunskap och fördomar – JA! Nu har jag varit på tillräckligt många matcher, både med och utan mina barn, för att ärligt kunna svara NEJ!
EM i somras lockade en bra bit över 200 000 åskådare. Det var feststämning på och runt arenorna, och inte tillstymmelse till bråk. Varför var det så, och kan herrfotbollen lära något av damfotbollen vad gäller läktarkultur?
– EM var en fantastisk upplevelse, rena matinéföreställningen med fullt av familjer på läktarna. Många gick på fotboll för första gången i sitt liv, vilket är positivt i sig – att nya publikgrupper lockas till fotbollen. Vi ska dock komma ihåg att det är skillnad på klubbmatcher och landskamper, vare sig det är dam- eller herrlandskamper. Även om vi alla hejar på Sverige är passionen för det egna laget starkare i klubbfotbollen. Kärleken till sitt lag tar sig starka uttryck och ibland går det över styr. De allra flesta bidrar det med passion, engagemang och stämning till våra matcher. Om jag skulle få önska något är det att fler väljer att uttrycka kärleken till det egna laget, istället för hatet till motståndarlaget. Rivaliteten är dock också något som bygger upp stämningen, och är därmed en del av vår läktarkultur.
– Ska vi plocka upp något från EM för damer är det väl just att ägna mer tid och kraft åt kärleken till det egna laget.
Slutligen: Julen är över, men du får ändå göra en önskelista. Vad står högst på den vad gäller läktarkultur 2014?
– Då önskar jag mig tre saker: För det första: att säkra finansieringen de kommande fyra åren som pilotprojektet pågår. Projektet är perfekt för ett företag som vill synas i ett sammanhang som kommer att bli ännu mer betydelsefullt för fotbollen framöver. För det andra: att öka kunskapen och kännedomen om projektet – både i Fotbollssverige och bland politiker och opinionsbildare. Och för det tredje: att utöka projektet med ytterligare en pilotklubb.
Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Svensk Elitfotboll