EPFL och deras ordförande Lars-Christer Olsson röstades i samband med UEFA-kongressen i Bratislava in som fullvärdig medlem av UEFA:s exekutiva kommitté.
– Dagens beslut innebär stora möjligheter för europeisk fotboll, säger Lars-Christer Olsson i ett pressmeddelande från EPFL.

EPFL:s medverkan i UEFA:s exekutiva kommitté är en del av den nya Memorandum of Understanding som slöts mellan parterna i september 2017. Tanken är att UEFA och EPFL tillsammans ska utveckla framtidens fotboll. Svenske Lars-Christer Olsson, som är ordförande i både EPFL och i Svensk Elitfotboll, tar EPFL:s plats i den exekutiva kommittén. Detta beslutades i samband med UEFA-kongressen i Bratislava.

– De europeiska ligorna och UEFA tror båda att idrottens principer för good governance och det goda samarbetet mellan intressenter är fundamentalt bitar för sportens utveckling. Vi välkomnar detta beslut med stor ansvarsfullhet. Ligorna att samarbeta med UEFA och deras medlemsförbund med sina erfarenheter som tävlingsarrangörer på nationell nivå, för att uppnå vårt gemensamma mål att förbättra och skydda konkurrenskraftigt balans i europeisk fotboll, säger Lars-Christer Olsson i pressmeddelandet.

FOTO: EPFL (Arkivbild)

Fakta EPFL:
European Professional Football Leagues bildades 2005 ur föregångaren EUPPFL (Association of European Union Premier Professional Football Leagues) och har sin bas i Nyon i Schweiz. EPFL är en paraplyorganisation för sina medlemmar – 32 fotbollsligor i Europa, däribland Allsvenskan och Superettan – och för bland annat deras talan mot UEFA och FIFA.

EPFL strävar efter ett samarbete, vänskapliga relationer och enighet mellan medlemsligorna samt att EPFL gör gemensam sak för ligorna i diskussionerna med fotbollsförbund, myndigheter och intressenter, för att utveckla fotbollen på ett positivt sätt.

EPFL vill lyfta fram politiska, sociala, kulturella, ekonomiska och utbildande dimensioner i fotbollen för att skapa en positiv utveckling på och utanför planen.

EPFL vill vara en stark gemensam röst för alla fotbollsligor i Europa.