Hallå där, Adam, Kalin, ansvarig för Allsvenskans Podcast. 53 avsnitt sedan säsongsstarten 2014. Vad är lärdomarna?

 – Att det finns mycket mer att lyssna till när det gäller spelare och ledare i Allsvenskan än vad du kan tro när du ser och hör kortare intervjuer med dem. Det finns mycket mer än fotboll i huvudet på de som arbetar med fotboll.

Vilka möten eftersträvar du?
– Avslappnade möten – så avslappnat det nu kan bli i en konstlad miljö där jag trycker upp en mikrofon i ansiktet på gästerna. Jag vill att de jag intervjuar ska känna sig trygga att berätta saker och utveckla resonemang. Sen ska det helst vara roligt också.

Vilket av avsnitten du gjort har fått mest uppmärksamhet?
– Det måste vara intervjun med Lasse Vibe förra året. Den gjordes precis innan han började trycka in en massa mål – det var även innan han tog en plats i Danmarks landslag. Han är öppen och frispråkig. Berättelsen om ”brottarfotboll” var verkligen härlig. Han berättade att det dröjde länge innan han förstod vad ”brottarfotboll” var – och han gjorde det på ett väldigt roligt sätt.

– Nyheten att Kristian Bergström ska lägga av efter säsongen fick också stor uppmärksamhet i media. Det var en nyhet vi var först med. Podcasten är annars egentligen inget nyhetsforum, utan en plats där de som intervjuas i lugn och ro ska kunna berätta sin historia.

Fotboll, Allsvenskan, upptaktstrŠff 2015

 Vem är Adam Kalin?
– En fotbollsidiot som tidigt insåg att jag inte skulle bli så bra i fotboll som jag ville, och valde att börja jobba med fotboll som journalist istället. Jag arbetade på Sveriges Radio innan jag fick uppdraget att göra Allsvenskan Podcast – ett uppdrag jag är väldigt glad för.

 Fördelarna med en podcast som kanal?
– En podcast förmedlar en känsla bättre än en text. Visst, ett filmat inslag förmedlar också en känsla, men en podcast kan du lyssna på överallt, som när du klipper gräset, diskar eller kör bil. Jag bara älskar podcast som kanal och kan lyssna dygnet runt.

Drömgäst?
– Har egentligen ingen. Alla finns ju inom räckhåll eftersom det handlar om spelare och ledare i Allsvenskan. Klart att det vore kul att prata med Zlatan, men han har ju inget i den här podcasten att göra eftersom han inte spelar i Allsvenskan.

– Någon hemvändare som är på gång kanske…?

 Slutligen: Om du var en sagofigur i Astrid Lindgrens värld, vem skulle du vara då?
– Svår fråga. Kanske den där luffaren i ”Rasmus på Luffen”. Oskar heter han, va? Han flänger runt och pratar med folk. Det är ju precis det jag gör också.

LYSSNA: Alla avsnitt av Allsvenskans podcast hittar du här.

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / FOTO: Bildbyrån