Årets Allsvenskans Stora Pris fokuserar utöver den gemensamma säsongsavslutningen, på historiens vingslag, och bjuder in samtliga spelare i historien som gjort över 400 matcher i SEF-ligorna. Totalt handlar det om 19 spelare som uppnått gränsen.

– Många spelare har kommit upp i betydande antal matcher i våra två högsta ligor i Sverige sedan Svensk Elitfotboll bildades år 1928. De här 19 spelarna är en exklusiv skara i ligornas historia som vi vill uppmärksamma, säger Kaveh Sarvari, ansvarig för evenemangsutveckling på Svensk Elitfotboll, och projektledare för Allsvenskans Stora Pris.

Listan som tagits fram med hjälp av Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker (SFS) innehåller 19 före detta spelare, dessvärre är två av dessa SEF-legendarer ej i livet längre. Samtliga spelare har avslutat sin karriär, den senaste är David Svensson som slutade i Falkenbergs FF så sent som 2017. Allra flest matcher har Kristian Bergström gjort – totalt 548 stycken i Åtvidaberg, IFK Norrköping och Malmö FF.

– Det betyder mycket för oss om de kan medverka i år, samt framöver vid våra gemensamma tillställningar. Även om vi samlas för att hylla årets bästa lag och spelare, så har våra två högsta serier i Sverige så mycket tradition och historia som vi vill värna om. Dessa spelare är, och förblir en del av ligornas historia.

 Spelarna som gjort över 400 matcher i högsta eller näst högsta serien genom tiderna:
Kristian Bergström – 548 matcher i Åtvidaberg, IFK Norrköping och Malmö FF
Patrik Rosengren – 486 matcher i Mjällby och Kalmar FF
Magnus Källander – 482 matcher i Västra Frölunda och Örgryte
Sven Andersson – 480 matcher i Örgryte och Helsingborg
Bengt Andersson – 469 matcher i IK Brage, Örgryte och IFK Göteborg
Henrik Gustavsson – 467 matcher i Åtvidaberg
Mattias Asper – 455 matcher i Mjällby, AIK, Malmö FF och Brommapojkarna
Henrik Rydström – 448 matcher i Kalmar FF
Daniel Tjernström – 440 matcher i Degerfors, Örebro och AIK
Thomas Ravelli – 439 matcher i Öster och IFK Göteborg
Magnus Erlingmark – 434 matcher i BK Forward, Örebro och IFK Göteborg
Anders Svensson – 421 matcher i Elfsborg
David Svensson – 413 matcher i Falkenberg
Sven Jonasson – 409 matcher i Elfsborg (avliden)
Anders Karlsson – 409 matcher i Örebro (avliden)
Claes Cronqvist – 407 matcher i Landskrona BoIS, Djurgården och IFK Hässleholm
Björn Nordqvist – 406 matcher i IFK Norrköping, IFK Göteborg, Örgryte och Landskrona BoIS
Daniel Hallingström – 401 matcher i Åtvidaberg och Kalmar FF
Mattias Hugosson – 400 matcher i Gefle

Matcher i Svenska Cupen ingår ej.

Fakta Allsvenskans Stora Pris:
Allsvenskans Stora Pris har sen 2013 sänts som en studioproduktion på C More där Allsvenskan har summerats samtidigt som det bästa från landets högsta serie har uppmärksammats. Vinnarna utses av en jury bestående av Allsvenskans 16 huvudtränare och lagkaptener samt av 32 utvalda journalister och experter.

Följande personer ingår i 2018 års jury:

Samtliga 16 huvudtränare och lagkaptener till lagen i Allsvenskan samt Anna Brolin – C More, Anders Andersson – C More, Lasse Granqvist – C More, Alexander Axén – C More, David Iwung – Östgöta Media, Johan Esk – DN, Daniel Kristoffersson – Expressen, Noa Bachner – Expressen, Therese Strömberg – Expressen, Andréas Sundberg – Fotbollskanalen, Olof Lundh – Fotbollskanalen, Mattias Balkander – GP, Marcus Wulcan – GT, Mattias Larsson – Kvällsposten, Johan Orrenius – Offside, Anders Bengtsson – Offside, Richard Henriksson – Radiosporten, Petra Svensson – Radiosporten, Stefan Lundin – SEF, Max Wiman – Sydsvenskan, Frida Fagerlund – Sportbladet, Per Bohman – Sportbladet, Malin Wahlberg – Sportbladet, Petra Thorén – Sportbladet Roland Nilsson – SvFF, Janne Andersson – SvFF, Daniel Nannskog – SVT, Diljen Otlu – SVT, Elena Lövholm – MittMedia, Oskar Månsson – Fotboll Sthlm, Marie Carlsson – TT, Patrick Ekwall – FotbollDirekt

2018 års jurypriser till Allsvenskans Stora Pris:
Årets allsvenska målvakt
Årets allsvenska försvarare
Årets allsvenska mittfältare
Årets allsvenska anfallare
Årets allsvenska tränare
Årets allsvenska nykomling
Allsvenskans Stora Pris – Allsvenskans mest värdefulla spelare

Utöver jurypriserna så delas följande specialpriser ut:
Årets Bortasektion– Inför säsongen 2017 tog SFSU (Svenska fotbollssuppoterunionen) fram ett dokument för att förbättra bortasektionerna i svensk fotboll. Syftet var att hjälpa klubbarna öka bortaresandet, och därigenom bidra till högre publiksiffror och ännu bättre stämning på våra elitarenor. Priset i denna kategori går till den förening som på bäst sätt tagit hand om motståndarlagets gäster utifrån: service, säkerhet, mottagande och gästvänlighet.

Priset är framröstat av 16 Allsvenska föreningars supportrar, SLO:er och säkerhetsansvariga. 2017 års pris gick till Djurgårdens IF.

Allsvenskans stora hjärta– Tilldelas någon som utanför planen har stått för en prestation som gjort Allsvenskan till en varmare och bättre plats. 2017 vann IFK Norrköpings 94-årige supporter Harry Malmgren priset. 2018 års vinnare utses av Fotbollsmagasinet Offsides redaktion och avslöjas i årets sista nummer som finns i butik i december.

Fotbollskanalens pris till årets röst– Tilldelas den spelare eller ledare i Allsvenskan som gjort avtryck inom fotboll i media under den allsvenska säsongen, och som vågat att stå för sina åsikter. Vinnaren utses av Fotbollskanalens redaktion. Priset delas ut av Olof Lundh i det direktsända programmet. 2017 gick priset till AIK:s målvakt Kenny Stamatopoulos.